Mat & dryck

Det västerbottniska köket karakteriseras av rena, vilda smaker. Många är de restauranger som serverar rätter med lokal anknytning. Passa också på att besöka lokala producenter med försäljning.

Västerbotten har ett unikt skafferi av råvaror i vår vilda mark, mellan kust och fjäll. 

Dessa råvaror används dagligen hemma i köken hos västerbottningarna själva, i länets många utsökta restauranger och av en rad internationellt framgångsrika kockar som har sitt ursprung i Västerbotten.

Vårt matarv går hand i hand med de värdefulla natur- och kulturmiljöerna i länet – de varken kan eller bör separeras från varandra. Att äta den västerbottniska maten är att ta del av traditionerna, rätterna och förutsättningarna som funnits här i många generationer.

Här finns fjällrödingen, vilt och renkött, svampen, våra åkerbär och hjortron, men också förädlade produkter som den klassiska Västerbottensosten och nya inslag som succén Brännlands Iscider – dessertvinet som avrundar middagar på allt fler matbord världen över.

Västerbotten upplever du med alla sinnen, inte minst smaklökarna.

Relaterade artiklar