Musik

Året om lever den dynamiska musikscenen i Västerbotten. Här anordnas festivaler, konserter och föreställningar; opera, hardcore, pop, punk, rock, blues, jazz, folkmusik och oväntade fusioner. Och ett gitarrmuseum!

Västerbotten skapar hela tiden sitt eget soundtrack – en spännande musikregion med ett synnerligen brett register. 

Här finns Norrlandsoperan som tillsammans med Sveriges nordligaste symfoniorkester erbjuder en generös repertoar av musik- och scenkonst. 

Från Västerbotten kommer också moderna världsartister som Refused, Jonas Knutsson, Mats Öberg och Morgan Ågren, Meshuggah och The Wannadies som alla fostrats i länets genuina musikkultur.

Jazz, pop och hardcore har varit starka grenar i decennier men även rap-musiken har på senare år skaffat sig starka, unga röster i hela länet. Allt från Cleo till Gonza-Ra från hip-hop-kollektivet Random Bastards – alla goda representanter för den atmosfär som präglar kultur- och inte minst musiklivet i länet.

I Umeå finns en av Sveriges största festivaler, Brännbollsyran, som fokuserar på modern dansmusik. Yran har gått tvärt emot strömmen och växt till en stor samlingsplats och manifestation för livemusik, sista helgen i maj varje år. Umeå stoltserar också med det unika Guitars – The Museum, ett museum där musikhistorien berättas genom gitarrer.

Relaterade artiklar