Natur

Naturen i Västerbotten är storslagen, vild och vacker. Vi vill att du använder den, upplever den och tar den till dig. Oavsett om du är aktiv med kroppen eller låter själen få ro.

Den vindpinade havskusten i öster, den trolska skogen i inlandet och den majestätiska fjällvärlden i väster. Västerbottens dramatiska skiftningar i landskapet erbjuder ett fullmatat smörgåsbord för alla friluftsälskare. Möjligheterna till utomhusaktiviteter i natursköna områden är obegränsade – oavsett årstid.

Kajak, sälsafari, promenader, turskidor, havsfiske, havsbad, pimpelfiske, långfärdsskridskor. Det finns många olika sätt att njuta av naturen längs Västerbottenskusten.

Havet ramar in allt. Innan isen lägger sig är det vilt och livligt, under vintern mer stilla samtidigt som isen bäddar för nya aktiviteter.

I inlandet regerar skogen som är perfekt för promenader och längdskidor. Bland träden är det tyst och stilla; här kan du känna hur vardagsstressen släpper.

Ju längre västerut i Västerbotten du kommer, desto mer kuperat blir det. De tusenåriga fjällmassiven tornar upp sig och där finns platser som varje år lockar tusentals besökare som vill åka skidor, både utför och på längden, och fjällvandra.  Hemavan Tärnaby räknas som ett av Sveriges absolut bästa områden för utförsåkning. Andra fjällorter där mäktiga bergsmassiv skapar fina förutsättningar för skidåkning är Kittelfjäll, Borgafjäll, Klimpfjäll och Ammarnäs.

Till Västerbottens rika natur hör förstås också djurlivet. Vid kusten kan du till exempel se säl ute på havet, i inlandet tjäder och orre och i fjällen ripa och ren. Älg, björn, räv, järv och lo är andra djur som lever i länet.