Visit Västerbotten

Skogens människor och maskiner i fokus

På Skogsmuseet i Lycksele lär vi känna en av vårt lands viktigaste basnäringar och livet i inlandet. I utställningarna Huggarepoken och Maskinepo­ken visas skogsbrukets och arbetets utveckling från 1800-­talet fram till våra dagar. Åtta Årstider berättar om samernas traditionella liv utifrån unika föremål samt fotografier. För barnen finns flera lekfulla miljöer, präglade av tradition - och modern teknik.

Vid ett besök på Skogsmuseet förvånas vi över utvecklingen i skogen och möter människorna; timmerhuggaren, kockan, maskinföraren och flottaren. V i kan lyssna till de tunga snarkningarna i skogskojan, stiga in i småbrukarfamiljens hemtrevliga kök, häpna över hästens stora, tunga timmerlass och de gigantiska skogsmaskinerna. Att testa sina körkunskaper i en skotarsimulator eller sitta ner i en biograf och titta på skogliga journalfilmer är också skoj.

I Barnens Multihörna ligger fokus på lärande genom lek och upptäckarlust. De yngre kan klä ut sig och leka i samevistet, skogskojan och marknadsståndet eller lära sig om djur, natur och kultur via olika tekniska finesser.

Åtta Årstider, bekant från Antikrundan, får inte missas! Utställningen berättar om samernas traditionella liv utifrån 250 föremål som ingår i den enastående samlingen Samiska Skatter. Under året visas också en fotoutställning med aldrig tidigare visade samiska motiv.

Med utsikt över Umeälven och historien som fond erbjuder museet en ny, spännande konferensanläggning. Här kan större grupper mötas i en garanterat annorlunda miljö.

Skogsmuseet är beläget på det vackra hembygdsområdet Gammplatsen, Lyckseles ursprungsplats, vilket gamla husgrunder och kåtatomter vittnar om. Här finns åtskilligt att upptäcka, såsom trolsk naturskog, gamla kulturväxter, jaktmuseum och ett sameviste.

 

MER OM SKOGSMUSEET: www.skogsmuseet.se