Visit Västerbotten

Västerbottens museum satsar på historisk humor

Den 14-15 juni återinvigdes Västerbottens Museum med stor pompa och ståt. Nu rullar sommaraktiviteterna vidare med folklivsfanatikern Job Andersson i en av huvudrollerna. Han kommer att bjuda på historisk humor.

I juni slog Västerbottens museum upp portarna till det nya museet. Efter ett år av ombyggnationer och renoveringar möts du av en helt ny entré och butik, ett välsorterat kafé och ändamålsenliga lokaler för Minimus - skapande verkstaden för alla barn.

Ett nytt sätt att intressera besökarna för sin historia är att använda humor som medel. Skådespelaren Sven Björklund, känd från humorgruppen Klungan och från radions Mammas nya kille, har fått fria händer att som karaktären Job Andersson berätta allehanda skruvade historier ur verkligheten.

Västerbotten lyfts fram som berättarlänet och det här är i linje med just detta faktum och Västerbottens museum har också fått stör från Statens Kulturråd för detta.

- Det faktum att karaktären, folklivsfanatiker Job Andersson, i sig bidrar till att upprätthålla en muntlig berättartradition är ju egentligen skäl nog för att företeelsen ska hamna på museum som en samtidsdokumentation, säger projektledaren Anki Berg, tillika museets informatör.

Sommarens utställningar och program går också mycket i historiens och byggandets tecken. Barnens sommarutställning heter just Bygga broar och erbjuder barn och vuxna att själva prova på konsten att konstruera och hitta hållbara lösningar.

I dokumentärfotoutställningen Stad: Drömmar och verklighet får du följa fem fotografer som gjort nedslag i Umeå, Stockholm, Paris, Riga och London, samt arkivbilder från Umeå och 1960-talets New York. Nu verksamma fotograferna Imants Gross, Maj-Lis Andersen och Petter Engman visar aktuellt fotografi och ur arkivet visas Sune Jonssons och Bertil Ekholtz bilder.

Djuren får ledigt i sommar

Byggtemat fortsätter utomhus bland Västerbottensgårdarna och miljöerna. Där renoveras ladugårdsbyggnaden och andra karaktäristiska gårdshus för att hålla i ytterligare många hundra år. Här har du chans att lära dig mer om traditionell byggnadsvård genom visningar och program. Kanske har du besökt Västerbottens museum tidigare och hälsat på djuren i hagarna? Den här sommaren har djuren fått ledigt i väntan på nya fina stallar och fähus.

Självklart bjöds det också stor invigningsbaluns den 14-15 juni. Ett digert program hade satts ihop med allehanda aktiviteter för gammal som ung.

Allt om återinvigningen och Västerbottens Museum >