Visit Västerbotten

Det högst personliga ljudet av Lisa Lövbrand.

Lisa Lövbrand känns. När jag pratar med henne fylls jag av tanken att det var meningen att hon skulle syssla med musik. Hon förmedlar en inspirerande energi samtidigt som hon har ett frigörande lugn. Det är inte svårt att förstå varför hon känner sig lika hemma i Västerbottens fjällvärld som i Los Angeles kreativa smältdegel.

- Jag älskar kontrasterna. Jag kan vara oerhört social och det är inspirerande att vara i L.A. där jag omges av extremt duktiga konstnärer, skådespelare och filmskapare. Men jag längtar hem till lugnet i Borgafjäll när jag är där. Till människorna, och avsaknaden av människor, till naturen och friheten, berättar Lisa.

I somras släppte hon sitt tredje album: Let me love you. Alla hennes tre album är inspelade mellan Stockholm och västkusten i USA, men då sångpåläggen skulle göras den här gången byggde Lisa en preliminär inspelningsstudio i Borgafjäll; perfekt tystnad ingen special isolering behövdes, ingen distraktion, inga sociala tillställningar att tacka ja eller nej till, bara musiken och några steg uppåt fjället hjortronmyrar och gula fält av kantareller.

Skivorna har nu getts ut i flera länder men hennes största publik finns i Japan.
- Jag har valt att ge ut min musik själv. Det första albumet var mer ett eget projekt som aldrig skulle ges ut, men när ett skivbolag visade intresse väcktes tanken att ge ut en skiva. Men jag ville behålla kontrollen själv och tog kontakt direkt med butiker i Sverige, berättar hon.

Sedan dess har hennes musik tagit sig ut i världen på egen hand. Vänner har berättat att de hört hennes musik spelas världen över. Och på sitt andra album, en specialutgåva i Japan som nådde andra plats på albumlistan försäljningsmässigt, fick hon äran att tolka en av Japans absolut största stjärnor: Keisuke Kuwata och hans Southern All Stars. En trettioårig musikkarriär som sammanföll med att Lisa själv skulle fylla trettio.

- Det albumet blev även en tillbakablick på all musik jag lyssnat på genom livet. Jag hittade inspiration till de olika låtarna i en mängd olika stilar. Det blev ett hyllningsalbum i dubbel bemärkelse, berättar hon.

I Sverige har uppmärksamheten börjat komma i samband med sommarens albumsläpp som är hennes tredje, och det är också första gången hon tagit hjälp för att nå ut till media.

Musik som berör på djupet

Lisa berättar att hon inte är framme ännu i vem hon är musikmässigt. Hon ger sig själv tid att mogna och hitta sin väg. Men hon har redan hittat till många människors hjärtan.

"Att andra får lugn av min musik är en gåva. Men den ger också mig lugn."

- Jag fick ett brev från en kvinna som berättade att mitt album gick på repeat när hon skulle föda. Annars kunde hon inte känna sig lugn. Och en man som varit med om en bilolycka berättade att min musik fick honom att behålla hoppet. Det är klart att jag fylls av en känsla av att jag gör något bra, det jag borde göra, när jag får höra sådant, berättar hon.

Musiken ger Lisa själv ett lugn. När hon spelar försvinner hon bort och glömmer världen runt om. Hennes vilja är att föra människor samman. Över generationer, världsdelar och bakgrund.
- Jag är kanske lite hippieaktig, men jag vill att alla ska må bra och vill gärna göra världen lite bättre på det vis jag kan. Konst är viktigt, inte bara för att underhålla och föra oss bort i tanken men ibland för hitta oss själva och komma till insikt.

På hennes senaste album finns bland annat en cover på Katy Perrys Hot 'n' Cold. Hennes mamma tyckte att låten var förfärlig när den spelades på radio. Nästa kväll övertalade Lisa sina musiker att testa den i Bossanova version; "Vad var det för härlig bossa ni spelade ikväll?" var moderns kommentar.
- Det är spännande att föra samman kontraster och göra något oväntat. Ibland kan det vara en gammal låt som får nytt liv, eller en ny låt som får karaktär genom att låna soundet från en helt annan tidsålder, säger Lisa.

Blå toner från barndomen

Hennes egen musikaliska inspiration kommer från hemmet. Redan som två-treåring började hon klinka på pianot. När hon var sex började hon ta lektioner.
- För mig var musiken ett utlopp för alla typer av känslor. Och det är den fortfarande. Jag bäddar in glädje, sorg, eller vad jag nu känner i toner. Jag spelade också teater och tog varje chans som gavs att uppträda när jag var yngre. Jag minns också att jag brukade dansa när morfar spelade munspel eller dragspel.

Hemma spelades mycket musik, främst jazz - Ray Charles, Stevie Wonder, Chet, Ella, Dinah... Lisa tillbringade också mycket tid hos sin bästa vän som liten, vars far spelade barytonsax och piano och därifrån har Lisa fått sina blå influenser.
- När jag sov där kunde vi vakna mitt i natten och höra musik. Han sa aldrig till oss att vi skulle gå och lägga oss, utan frågade om vi ville ha varm choklad och smörgås. Och så satt vi där och lyssnade när han spelade.

"Jag finner inspiration i allt omkring mig; ljud, mat, känslor och människor. I allt finns det något att hämta."

Kraften finns i Västerbotten

Det lyser igenom att Lisa har en stark koppling till sitt ursprung, även om hennes hem finns inom henne och i vännerna hon har över hela världen.
- Jag samlar kraft när jag är hemma i Västerbotten. Vetskapen om att fjället och fridfullheten bara ligger och väntar på mig runt husknuten ger en oerhörd frihetskänsla. Ibland bara måste jag till Norrland och sätta ner fötterna och bara vara. Människor här är också varma och öppna, och det är en av likheterna med L.A. Jag trivs så bra på båda ställena och kan inte vara utan det ena eller det andra, säger hon.

Hon vill gärna uppmuntra andra att upptäcka fjällvärlden.
- Vi kan resa jorden runt för att få vara ensamma på en strand. Men den storheten finns också här i fjällen. Tystnaden, den vackra sensommaren med alla färger, norrskenet under kalla vinternätter. Här finns så oerhört mycket orörd natur där man bara får vara med sig själv. Dessutom har vi världens bästa skafferi i naturen med fantastiskt gott vilt och olika bär, avslutar Lisa.

Jag tar ett andetag och känner att Lisas lugn smittat av sig. Precis som hennes musik ger plats att andas till.