Visit Västerbotten

Ett hus – två restauranger.

Skellefteå har fått ett nytt kulinariskt besöksmål. På området Bryggarbacken intill Skellefteälven kan du njuta klassiska fransk bistromat och norrländskt gourmetkök under ett och samma tak. Två helt skilda koncept med en stor gemensam nämnare: mat och dryck av hög kvalitet och lokalproducerade råvaror.

Bryggargatan och Bryggargatans Bistro inryms i det nybyggda huset vid älvstranden i Skellefteå. Koncepten på de båda restaurangerna skiljer sig åt; Bistron andas Frankrike genom inredning, musik och givetvis maten.
- Vi har rest mycket i Frankrike och har försökt fånga den äkta bistrokänslan. Paketeringen är lite enklare med bestick och vattenflaskor på borden. Fokus ligger på vällagad mat med riktigt bra råvaror och gästerna kommer känna igen klassiker på menyn, berättar Sarah Arnason, restaurangchef på Bryggargatan.
Vägg i vägg talar det nordiska sitt tydliga språk med lokalproducerad inredning och gourmetmat på menyn.
- I restaurangen blir man mer uppassad av våra medarbetare, servicen ska vara oklanderlig utan att bli stel. För oss är det viktigt att gästen känner sig välkommen oavsett vilken av restaurangerna man besöker. Och att atmosfären ska tilltala alla sinnen för att skapa en helhetsupplevelse, säger Sarah.

Namn med historia

Sarah drev tidigare tillsammans med de båda köksmästarna på Bryggargatan, Jon Oskar Arnason och Runar Larsen, en restaurang med samma namn i Piteå. Då var den inrymd i ett gammalt bryggeri på just Bryggargatan.
- Efter sex år kände vi oss ganska färdiga med verksamheten där och valde att lägga ner. När sedan möjligheten att skapa något helt nytt i Skellefteå dök upp kunde vi inte låta bli att tacka ja. Dessutom hade vi haft väldigt många tillresta besökare från Skellefteå i den förra restaurangen så vi kände att det fanns en efterfrågan, berättar Sarah.

Till sommaren kan gästerna se fram emot att avnjuta maten på uteserveringen med utsikt över Skellefteälven, med solläge hela dagen.

Tillsammans med en arkitektbyrå har de varit med och utformat byggnaden från grunden. Ett arbete som Sarah beskriver som både spännande och lärorikt.
- Vi har kunnat skapa de absolut bästa förutsättningarna. Sedan har vi fått veta att det tidigare låg ett bryggeri på tomten där vi byggt, vilket är ett fantastiskt sammanträffande. Det ger en dubbel historia till att namnet har fått följa med, säger Sarah.
Till sommaren kan gästerna också se fram emot att avnjuta maten på uteserveringen med utsikt över Skellefteälven, med solläge hela dagen.

Lokala smaker och råvaror

I Bryggargatans restaurang tar de vara på den norrländska mattraditionen och låter råvarorna styra menyns utformning.
- Vi vill göra det mesta av alla smaker, och då måste vi utgå från tillgången på råvaror. Det finns väldigt många bra lokala producenter som delar vår passion för kvalitet.
Sarah berättar att det som inte finns att få tag på lokalt ersätts med ekologiska råvaror.
- För oss är det viktigt att vi känner oss stolta över det vi serverar våra gäster. I mångt och mycket blir restaurangerna en stor del av vår identitet, och då måste vi tro på vad vi gör och göra det fullt ut, säger Sarah.

Sedan premiäröppningen har schemat varit fullspäckat, men Sarah har redan hittat några pärlor i Västerbotten som hon gärna rekommenderar.
- Området Nordanå i Skellefteå är fridfullt och vackert att vandra i under alla årstider, och det är också ett trevligt kulturområde. När jag bodde i Umeå tog jag gärna en skärgårdsbåt ut till Norrbyskär som är oerhört vackert. Skellefteå har ju också en fin skärgård som jag ser fram emot att upptäcka mer, avslutar hon.