Visit Västerbotten

Åsele Marknad lockar och roar

Varje år genomgår Åsele samhälle en total förvandling. Omkring 150000 personer invaderar orten under fyra hektiska marknadsdagar. Åsele Marknad har växt från en ordinär marknad till att i dag vara Norrlands största folkfest.

Den tredje helgen i juli trängs knallar och besökare i samhällets centrala delar och den som vill titta i alla marknadsstånden har en dryg uppgift. Det handlar, nämligen, om över 3.5 kilometer marknad med närmare 400 handlare i 1200 stånd.

  Åsele Marknad har under åren utvecklats till att bli ett begrepp. Det är inte bara en marknad utan den Marknad som andra marknader jämför sig med. Det är, naturligtvis, storleken, som gör Åsele marknad så speciell och hit åker besökarna inte bara för att handla - utan också, helt enkelt, bara för att ha varit där. En sommartradition för många.

  Åseleborna ser fram emot de fyra sommardagarna då släkt och vänner kommer på besök, då orten blir till stad, då det är liv och rörelse dygnet runt och pulsen blir en annan än i den normala vardagen.

  Utbudet av varor är gigantiskt. Här blandas nyttigheter och onyttigheter, stort och smått, dyrt och billigt, kvalitet och skräp. Det är bara att välja.

Sjung ut i kareoketältet  

Blir du hungrig under marknadsbesöket är det inget problem. Utbudet av mat är stort och varierat, från enkel korv till kantarelltoast och thaimat.

  Vill du ta det lite lugnt från marknadsminglet en stund är det bara att sätta sig ner på bänkarna vid någon av de tre scener som finns på marknadsområdet och titta på uppträdanden med musik, fakirer, magiker, dans och annat kul.

   När du tankat in ny energi kan du sedan vandra vidare till karaoketältet och välja ut någon lämplig låt att sjunga ut till - eller, helt sonika, ta en svängom på dansgolvet.

  Den som vill kan också aktivera sig på hästryggen, med att köra fyrhjuling, skjuta, i hoppborg, bungy-bounce eller trampolin.

  Till en marknad och en folkfest hör förstås ett tivoli och ett stort sådant finns givetvis också i Åsele med karuseller och allt annat som ett välutrustat tivoli kan erbjuda.

  För den nöjessugne erbjuder också marknaden på kvällsnöjen med uppträdanden och disco på festplatsen Trillen. På hembygdsområdet bjuds det på gratisuppträdanden på lördagseftermiddagen och tidigt söndag kväll - precis som på Sagavägenscenen på måndag eftermiddag.

Källa och förlaga: Sylve Holmgren

LÄS MER OM ÅSELE MARKNAD