Visit Västerbotten

Populärt fiske i Ammarnäs

Exklusivt fiske i undantagsvatten eller lättillgängligt fiske i närområdet. Ammarnäs erbjuder fiske för allt från proffs till barnfamiljer. Och det börjar allt fler upptäcka. Sommaren är högsäsong, men även övriga årstider kommer fiskare från när och fjärran till byn i södra Lappland för att få harr, gädda, röding och den speciella Ammarnäsöringen på kroken.

2009 var en rekordsommar för Ammarnäs. Antalet besökare ökade med runt 40 procent jämfört med året innan och en stor del av ökningen kan kopplas till fisketurism. Ulf Johansson, som driver Ammarnäs Wärdshus och även anordnar och guidar fisketurer, menar att områdets växande popularitet beror på flera olika saker:
    - Den vackra och dramatiska fjällnaturen, det varierade fisket och att mycket är lättillgängligt är viktiga faktorer. Men också att vi byggt upp ett namn under många år med många nöjda besökare. Och fiskevårdsområdet är väldigt välskött. Under högsäsong arbetar en fiskevärd heltid med att sköta om området, ser till att det är rent och att det finns vindskydd och ved runt fiskevattnen.

Ammarnäsöringen - en bjässe

Enkätundersökningar har också visat att närheten till aktuell information om traktens fiske uppskattas mycket.
    - På värdshuset har vi under högsäsong alltid dagsfärsk information om fisket i området. Där kan fiskarna få tips om vad som gäller just den dagen, berättar Ulf Johansson.
    Givetvis är den speciella Ammarnäsöringen, eller Storöringen som den även kallas, också ett dragplåster för alla fiskare.  Det handlar om en jätteöring som har en snittvikt på över 3 kilo, att jämföra med vanlig öring som vanligtvis brukar väga mellan 0,5 och 1 kilo.

- Det är utan tvekan en mäktig fisk, den som fått en storöring på kroken brukar inte glömma det. Man kan få den i sjön i Ammarnäs och i olika vattendrag ända ner till Sorsele, säger Ulf Johansson.

Fler vill ha guide

Lite grovt kan man dela in fisketuristerna i Ammarnäs i två kategorier: sportfiskarna som enbart är där för fisket och familjer som fiskar under en del av besöket, men sedan ägnar sig åt annat. Besökarna kommer till största delen från Sverige, men under sommaren pratas det en hel del engelska i Ammarnäs med fiskare från bland annat Tjeckien, Italien och Frankrike.
    - Genomsnittskunden köper fiskekort i en vecka och guide i 2-4 timmar. Efterfrågan på guider har ökat markant de senaste åren. Jag tror att många inser att det är värt pengarna. När du anlitat en guide behöver du inte ödsla tid på att fiska där det inte finns fisk, säger Ulf Johansson.

Fiske i världsklass

De riktiga fiskeentusiasterna som är beredda att betala en liten extra slant för en extraordinär upplevelse väljer fiske i exklusiva undantagsvatten. Då handlar det om sjöar och vattendrag som det inte går att köpa vanliga fiskekort till och där det inte är tillåtet att fiska på egen hand.
    - Vi har tre olika destinationer för detta och det handlar om fiske i absolut världsklass. På sådana turer är en guide med hela tiden. Jag var bland annat ute en vecka med ett två personer från Slovenien i somras. Det regnade nästan hela veckan, men fisket var fantastiskt och de var lyriska, berättar Ulf Johansson.

Fiska på vintern

Turerna till undantagsvattnen är Ammarnäs spetsprodukt på fiskesidan även under vintern. Då blir också skoterfärden till fisket en exklusiv upplevelse eftersom den delvis sker inom områden där det annars är skoterförbud.
    - Vintertid är det annars många som klarar sig mer på egen hand än övriga delen av året. De är många som har egna stugor eller hyr stugor och åker iväg själva och fiskar, säger Ulf Johansson.
    Under sommaren är det mest tryck i rinnande vatten som Vindelälven och Kylån. Vintertid söker sig de flesta till fjällsjöarna som ligger 6 kilometer till 1,5 mil från Ammarnäs.
    - Personligen tycker jag vinterfisket är bäst i slutet av januari och början av februari, då är fisketrycket inte så hårt. Kring påsk är det många som kör skoter och fisken blir störd av det. Fiske på nyis när hösten övergår i vinter kan också vara riktigt fint, berättar Ulf Johansson.