Bildmuseet ger ny stadsprofil

Jättesatsningen Konstnärligt campus ger Umeå en ny profil. Bildmuseets nya lokaler är de senaste på området i en byggnad som verkligen sticker ut.

- Den står sig väl även i internationell jämförelse, säger frilansfotografen Johan Gunséus.

Johan Gunséus är ingen officiell talesperson för Bildmuseet eller Konstnärligt campus utan har ger sin bild av byggnaden och dess innehåll utifrån ett normalt besökarperspektiv. Även om han, självklart, har ett litet extra intresse via sitt jobb som fotograf.

Gunséus är mycket entusiastisk över hela satsningen och han menar att Bildmuseets placering och utformning sätter Umeå på den kulturella världskartan på allvar.

- Umeå har äntligen fått en profilbyggnad. Placeringen i staden, vid älven, är unik och speciell och inne har arkitekterna skapat med ljuset som en mycket, mycket viktig beståndsdel. Det är en otroligt skön byggnad.

Bildmuseet är en del i jättesatsningen Konstnärligt campus där verksamheten nu samlas i en gemensam miljö med Umeå universitet som huvudman. Arkitekthögskolans lokaler invigdes hösten 2010 och i mars slogs portarna upp till den byggnad som inhyser Bildmuseets verksamhet.

Husen på området ligger mycket tätt och är delvis sammanbyggda. Allt för att få ett helhetsgrepp över lokalerna. Arkitekterna har också verkligen lyckats skapa någonting alldeles extra. Danska Henning Larsen Architects har tillsammans med Whites Umeåkontor ritat sjuvåningsbyggnaden i obehandlat trä - som känns samtida och attraktivt.

- Det har blivit ett makalöst resultat. När du kliver in i Bildmuseet och tittar rakt över lokalen ser du ut över älven och skogen. Tack vare det höga fönsterpartiet får du det omedelbara intrycket att det är en tavla som hänger där. Ljusinsläppet är fantastiskt, menar Johan Gunséus som ser fram emot många, spännande besök på Bildmuseet i framtiden.

- Hit kommer jag att återvända och återvända. Det kan jag lugnt säga, konstaterar han.    

 

 

 

Relaterade artiklar