Om Västerbotten

Västerbotten är skiftningarnas rike. Från snöklädda fjäll genom djupa mystiska skogar ut till den glimrande Östersjön. Upplev den inhemska samiska kulturen eller en modernt surrande stad. Möt norra Sveriges dolda pärla.

Västerbottens landskap tillsammans med delar av Ångermanland, Jämtland och södra Lappland bildar Västerbottens län. En yta med samma storlek som Danmark strax söder om polcirkeln. Upptäck fyra tydliga säsonger, som enligt den samiska kulturen till och med är åtta. Skåda magiskt norrsken eller upplev långa ljusa sommarnätter. Upplev kulturen och känn på kontrasterna i ett län med en alldeles unik atmosfär.

Västerbotten är Sveriges näst största län och till ytan något större än en åttondel av Sveriges totala landareal. Här finns drygt 270 000 invånare med en befolkningstäthet på 4,9 invånare/km2. Västerbotten har 15 kommuner och Sveriges minsta kommun, Bjurholm, finns här. Städer är Umeå, Skellefteå och Lycksele, Umeå är största stad med 125 080 invånare (2017).

   

Karta över Västerbotten

 

Kom som du är – alltid välkommen!

Visitvasterbotten.se publiceras av Region Västerbotten Turism - en del av Region Västerbotten. Innehållet produceras tillsammans med våra samarbetspartners. För frågor om webbplatsen kontakta info@visitvasterbotten.se.

 

Mer information