200 olika typer av snö

Den första snön har fallit över Västerbotten. Vintern närmar sig och vinterdäcken måste monteras. Men visste du att samerna har 200 olika uttryck för snö och dess kvalitet?

För samerna är snö mer än fruset vatten. Det är ett sätt att utrycka vad hela deras existens bygger på - renens vandring. För skidåkaren är snö också mer än bara snö. Det är det sätt du förhåller dig till hela livet.

    Hur preciserar du egentligen ditt livs bästa skidåkning? För mig är svaret givet: Snö! Eller lopme som de säger på sydsamiska. För samerna, precis som för skidåkare, är bra snö olika saker olika dagar. Dock, bra lopme innebär alltid bra jåhtedh, ett bra skidföre. Du kan vara på en bra ort eller en dålig, ha en bra dag eller en usel, det som till slut avgör om din skidåkning är bra, eller inte, är helt enkelt snön.

200 ord för snöns kvalité

    Det sägs att samerna har fler än 200 ord för snö. Snarare är det så att de har 200 ord för snöns kvalité och egenskap, för dess själ. Den heta längtan vi kallar puder heter fleavmoe på Sydsamiska. Brytskare heter tsaapke. Det betyder egentligen en skarhinna som precis bär skidorna, men som brister när du måste ta för dig något mer, som att svänga.
   Tsaapke undviker vi gärna. Världens bästa fleavmoe finns i Utah i USA, där kallas det powder. Vilket också är det ord fleavmoe ska översättas med - "torr och lätt dammsnö".

Torraste snön någonsin   

    Några gånger har jag åkt fleavmoe i Sverige, då det dessutom varhabpehth, orörd vintersnö utan spår. Första gången det hände var för mer än 20 år sedan, i Kittelfjäll. Efter ett snöfall hade det blivit minus 30 grader och snön var torrare än vad jag sett förr eller senare. Du kunde åka 300 meter på kalfjället och när du vände dig om virvlade fortfarande snön i luften därifrån du startade.
     Det var så gräsligt kallt att fötterna frös fast i pjäxorna, det var ett under att den gamla Alimakliften hostade igång och dåvarande hotellchefen Sam Hedman, värmde vin chaud för glatta livet. Ingen brydde sig, alla njöt av en lopme vi aldrig tidigare mött. Vanligtvis är fleavmoe den kallsnö som faller. Men eftersom det i Utah och ibland i svenska fjällen, är så kallt och torrt, behåller den sin lätta egenskap även när den lagt sig.

Snön blir alltid bättre med tiden

    Vanligtvis är lössnö lite tyngre än fleavmoe, den kallas heblie. Efter några dagar är den snön oftast bortblåst, uppåkt och omvandlad. Fleavmoe och heblie är färskvara och ska konsumeras utan lagring. Snö eftersträvar alltid sin egen stabilitet, och blir inte bättre med tiden. Lavin, eller snöskred, heter förresten väjroe på samiska, det undviker vi också.
    För många är den bästa av tider våren, gïjre. När samerna far till fjälls, för renkalvningen, går också turåkaren till fjälls. Gïjre är snösmältningstid, med varmt på dagarna och kallt på nätterna. "Ritsch-ratsch" ekar stighudarna mot betongskaren, tjarve, i den lilla värld du glidit in i. Det är meditation för moderna människor att gå på tur. Tjarve ger bra fäste för stålkanterna, men är inte särskilt mycket njutning om du frågar mig. Det är bottenfrusen skare natt och dag och bra att flytta renar på.

Slaptjedh ger högfartscruising

    När solen värmer tjarve bildas slaptjedh. En mjuk och lättåkt yta. Aldrig är möjligheten till högfartscruising större, eller 50-gradersrännan mer säker, än i slaptjedh. Skidorna lever ihop med snön friktionsfritt, som en varm kniv skär smör.
    Då samerna har så många ord för snö, har de inte heller nöjt sig med fyra årstider. Samernas åtta årstider hör förstås ihop med den livscykel renarna har. Månaden augusti kallas mïetske, det är tiden då man flyttar från fjällen ner i skogen. Det är höstsommaren som följs av hösten, tjaktje, som är början på det vi kallar vinter, eller daelvie. Men för samerna hinner det vara höstvinter, tjaktjedaelvie, i mellan.

När "förfallet" kommer ställs skidorna bort

    Krångligt bara för den som inte förstår att livet aldrig är så enkelt som vi får till det i almanackan. Gïjre bjuder alltid på överraskningar. Jag har vänner som åkt jåhtedh, i fjällen, på nationaldagen. Det händer inte jämt, inte ens ofta, men det händer. Men gïjre drabbas också av sïeblehth-lopme, det svensken ofta kallar "förfallet". En tid då snön blir en kall sumpmark av bottenlöst slask. En tid när det är dags att ställa in skidorna i förrådet och söka fram mountainbiken.
    Men ännu några årstider bort. 

Mer information

Relaterade artiklar