Åk utför och på längden i Skidornas rike

Allt från stadsnära backar till klassiska skidorter i fjällen – anledningarna till att just Västerbotten fått smeknamnet "Skidornas rike" är många.

Västerbotten brukar med all rätt kallas för "skidornas rike". Länet erbjuder fantastiska möjligheter både för utförs- och längdåkning, i såväl fjällen och inlandet som vid kusten.

Utförs- och snowboardåkare har ett omfattande utbud att välja mellan, från stadsnära backar till klassiska skidorter i fjällen. Tärnaby och Hemavan är världsberömda, främst tack vare de legendariska hemmaåkarna Ingemar Stenmark och Anja Pärson. Ammarnäs, Borgafjäll, Klimpfjäll och Nalovardo erbjuder skidåkning för hela familjen. I Kittelfjäll, ett känt mecka för alla offpist-åkare, kan du utmana din skicklighet i raviner, skog och på kalfjället eller prova på heliski.

I inlandet finns många familjevänliga skidbackar, exempelvis Malå, Storklinta, Bygdsiljum och Agnäs. Brädåkare trivs på Middagsberget utanför Vännäs, som tack vare ortens snowboardgymnasium erbjuder en riktigt bra halfpipe och flera big jumps.

Längdåkning!

Många världsmästare och OS-medaljörer i längdskidåkning har sina rötter i Västerbotten. Inte så konstigt med tanke på att länet lockar med mil efter mil av snötäckta vidder och preparerade spår.

I Västerbottensfjällen börjar längdskidåkningen strax utanför dörren. Ge dig ut i ospårad terräng eller följ spåren ut i vildmarken och det vidunderliga vinterlandskapet.
Testa krafterna på Kungsleden mellan Hemavan och Tärnaby eller ta den lättare Drottningleden från Laisaliden till Hemavan. I Saxnäs kan du ladda extra inför vårens lopp på Vasaloppslägret. Hotell och turistbyråer kan hjälpa dig med tips.

Umeåregionen har många finfina spår. Elljusspåret vid Nydalasjön är preparerat med konstfrusen snö och öppet från tidig höst till sen vår. Spåren på Gammlia är mer kuperade och varierar från 1,9 km till 10 km. Bjurholm erbjuder sammanlagt 2,7 mil spår strax utanför samhället och Nordmaling har ett av Västerbottens vackraste dagspår.

Relaterade artiklar