Älvtåets Gröna – en upplevelse för alla sinnen

I Umeå är det inte långt mellan stad och land. Följ Umeälvens strandpromenad västerut tills du ser en hästgård, då hittar du Umeås gröna restaurang. Centralt men ändå ute på landet.

Camilla och Niclas Kaiser äger eko-krog och kaffebar Älvtåets Gröna. Med närheten till älven, den lantliga miljön och hemlagade rustika maten, är Älvtået värt många besök.

Det är riktigt idylliskt att promenera längs grusvägen efter strandpromenaden. Man får nästan lite Bullerbyn-känsla över det hela. Och bara 10 minuters cykeltur från centrala stan.

Ekologiskt och närproducerat

På Älvtåets Gröna är allt hemgjort och lagat från grunden på plats. Menyn innehåller rätter som Camilla och Niclas gillar. Det blir mycket italienskt såsom lasagne, surdeg och pesto. Beroende på vad som finns på säsong kommer menyn växla med årstiderna.
− Vi är ett litet ställe men allt är härifrån, säger Camilla.
Fikabröd som bullar, brownies, cheesecake, chokladbollar och småkakor kommer alltid finnas på menyn. Och grillade surdegsmackor, dagens soppa och ett par varmrätter. Älvtåets specialitet är gott espressokaffe i olika varianter, gjort av Järna rosteribönor. Det går också att få "vanligt" kaffe att ta med sig till bordet.
Precis allt på Älvtået är ekologiskt utom honungen, men den är lokalproducerad från gården bredvid. 

Bada och se på fåglar

Inte långt från Älvtåets Gröna finns ett populärt område för fågelskådning. Camilla tipsar om att ta en promenad till fågelskådartornet och en tur vid älven och Backens kyrka. Hon berättar också att vägen som går vid restaurangen och till Backens kyrka har funnits ända sedan 1300-talet.
− Det är härligt att ta cykeln ner till älven och bada här också. Det är lite strömt men det går bra. Många hoppar även i med gummibåtar!

Så kommer du dit

Älvtåets Gröna är nu inne på sin tredje säsong. Caféet har öppet torsdag till söndag och restaurangen fredag till lördag, se dagar och öppettider på Älvtåets hemsida. För att enklast komma dit rekommenderas cykeltur eller promenad. Från centrala Umeå tar det ungefär 10 minuter att cykla eller 30 minuter att gå. Gå ner till kajen och följ strandpromenaden och grusvägen västerut ungefär 3 kilometer (du ser inte älven hela vägen), du passerar en liten bro, fortsätt tills du ser en hästgård - då är du framme.

Mer information

Relaterade artiklar