Äventyr som lockar

Glaciärer, klippstup, böljande landskap och vassa fjälltoppar.

Det är lätt att hitta vandringsleder med dramatisk och vacker natur i Västerbotten.
– Vandring är härligt - det gäller bara att hitta rätt terräng och rätt längd på turen, säger guiden Johan af Ekenstam.

I Västerbotten kan man välja och vraka bland alla högklassiga vandringsleder - såväl i fjällvärlden, i inlandet och vid kusten. Som nybörjare är det dock bäst att välja välmarkerade leder. Det tycker guiden Johan af Ekenstam. Han är baserad i Hemavan och vandrar själv helst på Norra Storfjället, Vindelfjällens högalpina centrum med flera toppar över 1 600 meter över havet. Här passerar också den cirka 45 mil långa Kungsleden , som går mellan Hemavan och Abisko.

- Norra Storfjället har mest karaktär av ett högfjällsområde i hela Västerbotten. Här finns flera glaciärer, stora klippstup och vassa fjälltoppar, säger Johan. Högsta toppen är Norra Sytertoppen på 1 768 meter över havet.

Bra boende och god mat

Om man vill vandra i Hemavan tycker Johan att det är bra att ordna logi inne i Hemavan eller i Laisaliden, som ligger mittemellan Hemavan och Tärnaby. På så vis är man inte bilberoende för att ta sig upp på fjälltopparna och man har samtidigt tillgång till bra boende och god mat.

– Många vill gå Kungsleden, berättar Johan af Ekenstam. Det är en bra nybörjarled, den är lättvandrad - och känd! Många brukar vilja gå en tur mellan Hemavan och Ammarnäs på Kungsleden. Det är ungefär åtta mil och det går man på runt fem dagar - en normaltränad person vandrar runt femton kilometer per dag med packning.

I området har man också tillgång till den runt åtta kilometer långa Drottningleden  mellan Hemavan och Laisaliden.

– Det är ett bra alternativ om man vill ha en bra och välmarkerad led.

Andra fina vandringsleder finns i exempelvis Borgafjäll, Saxnäs, Marsfjällen, Blaikfjället, Björnlandets nationalpark och i Ammarnäs. I Ammarnäs arbetar man dessutom med att ta fram ett närledsystem med inriktning på dagsturer.

I kustkommunerna finns många möjligheter till trevlig vandring, till exempel Kyrkstigen – en fyra mil lång vandringsled från Landskyrkan i Skellefteå till Burträsk kyrka. I Umeåregionen finns Isälvsleden, Tavelsjöleden och Flottarstigen för att nämna några.

Aldrig virrat bort sig

Som orutinerad bör man slå följe med någon om man vandrar. Och om man ger sig ut på längre turer, där man kanske inte kommer att möta så många andra, är det viktigt att någon där hemma vet att man har gett sig ut och när man beräknar vara tillbaka.Själv har Johan aldrig virrat bort sig på fjället.

– Men jag kanske inte alltid vet exakt var jag är. Går man på en omarkerad led och det blir tjock dimma, då är det svårt att orientera sig. Då gäller det att inte fortsätta att gå uppför om man inte riktigt vet var man är. Stanna eller vänd nedåt i tid.
Johan af Ekenstam menar att vandring passar alla, det gäller bara att hitta rätt terräng och bra längd på turen.

– Många väljer också att vandra med barn. Det brukar gå riktigt bra, bara man är inställd på att man kanske inte kan gå så långt. Dessutom brukar barn inte vara lika intresserade av den härliga utsikten från fjälltoppen - de tittar mer på det som finns runt fötterna!

Relaterade artiklar