Berättarfestivalen

Berättarfestivalen har aldrig varit mer omfattande, och 2017 bjöds besökare på berättande i alla dess former.

Den som öppnar Berättarfestivalens nytryckta programtidning har ett rekordstort programutbud att utforska. Mer än 130 tillfällen att njuta av berättande inom ett flertal kulturområden är mer än någonsin tidigare i festivalens historia. 


– Men Berättarfestivalen är förstås också kvalitet och djup, säger Berättarfestivalens projektledare Jonas Lundqvist.

När Berättarfestivalen arrangerades 2017 i Skellefteå var det för nionde gången. 2017 års upplaga spänner över många genrer med evenemang för många olika målgrupper och intressen.
– Vi har professionellt berättande i världsklass samtidigt som det finns plats för barn och amatörer, fortsätter Jonas.
Exempel på det professionella berättandet som serveras på festivalen är Scorch med hyllade Amy McAllister på scenen. Scorch har fått lysande recensioner och prestigeladdade utmärkelser världen över som exempelvis The Holden St Theatre Award, The Summerhall Venue Best Actor Award at Edinburgh Fringe Festival 2016 och Irish Times Best New Play 2015. Amy McAllister har även setts i svensk tv i serien Barnmorskan i East End.

Berättarkraft och lyssnarglädje

Berättarfestivalen har som sagt aldrig varit mer omfattande och 2017 bjöds besökare på berättande i alla dess former. Bland annat berättade Stina Oscarsson om att inte ge upp, den Oscarsbelönade bildkonstnären Shaun Tans Ankomsten sätts upp av teatergruppen Teateri och hyllade Frida Hyvönen sjöng på svenska. Men Berättarfestivalen rymmer också premiärer som En bit av mig med bland andra Johan Theodorsson, som bygger på nyanlända barns egna berättelser; och stipendietävlingen Berättarkraft som lockar fram nya berättare samt mycket, mycket annat. 

Berättarfestivalen hittar du här.

OM BERÄTTARFESTIVALEN

Berättarfestivalen är en vecka fylld med mer än etthundra berättarupplevelser. Evenemanget är ett samverkansprojekt mellan olika aktörer som vill ta vara på den starka berättartraditionen i regionen och skapa en arena för den i Berättarnas stad Skellefteå och Västerbotten. Huvudarrangörer till festivalen är Kultur Skellefteå, Skellefteå museum, Västerbottensteatern och Västerbottens museum i samverkan med en mängd olika lokala aktörer. Den första festivalen genomfördes 2009.

Mer information

Relaterade artiklar