Blomstrande hantverk

Gold of Lapland är en destination som präglas av genuina och skickliga hantverkare.

Ta del av den hantverkarglädje som finns. Upplev den på plats, njut av en resa som sträcker sig från kust till fjäll. Samtidigt får ni även ta del av den otroligt vackra natur som finns efter vägarna i vår region.

Några tips på besöksmål med fokus på hantverk

I byn Ratan, 4 mil norr om Umeå, hittar ni Hantverk i Ratan. Med en hantverksbod som är trivsamt beläget i det gamla hamnmagasinet vid kajen finns förutsättningar för en heldag vid kusten. Till försäljning finns hantverk av alla möjliga slag, allt från olika typer av slöjd till handgjorda tvålar.

Några mil nordväst om Ratan i byn Estersmark finns Ekorrbo Hantverk, högt beläget på en grusås med en vidunderlig utsikt. Ekorrbo hantverk är ett familjeföretag med den egna gården som försäljningsställe och besöksmål. Här tillverkas hantverk i trä och textila tekniker där gamla och nya traditioner kombineras i nära harmoni med naturen.

Ytterligare några mil norrut, i Skellefteå kommun, närmare bestämt i byn Skråmträsk, återfinns SkråmträskSkon. Här tillverkas sköna och slitstarka skor i tidlösa modeller, som går att inhandla via webbshop eller i den mysiga gårdsbutiken.

Västerut, i Norsjö kommun och inlandet finner ni Ringvor i Rengård, ett eldorado för slöjdintresserade. I Rengård finns både utställning och spinncafé samtidigt som workshops ordnas för den som vill lära sig bemästra hantverket själva. Vidare i centrala Norsjö samlar Norsjöslöjdarna, handskickliga och kända för sin goda kvalité på slöjdalstren, sina produkter under samma tak i en sommarmässa. Mässan är på Medan i Norsjö Folkets Hus, och här finns möjlighet att inspireras och inhandla fina alster att ta med som minne från resan.

I hela Gold of Lapland är möjligheterna dessutom riktigt goda att ta del av fantastiska konsthantverk. Det finns flertalet museer, utställningar och ateljéer. För mer reseinspiration, kontaktuppgifter och öppettider besök www.goldoflapland.com eller kontakta den lokala turistbyrån.

 

Relaterade artiklar