Bra att synas lite extra under jakttider

Jakt är ett stort intresse hos många västerbottningar och särskilt älgjakten lockar ut jägare i skog och mark. För dig som visas ute i naturen under den här perioden är det därför bra att vara lite extra uppmärksam.

Jaktsäsongen i Sverige är till största delen under hösten och vintern, från augusti till april. Och det är alltifrån fågel och hare till älg som jagas. Älgjakten startar första måndagen i september och pågår tre veckor. Därefter är det uppehåll i två veckor innan den fortsätter en vecka in i oktober, men det är framför allt under den första perioden som många jägare är ute.

För dig som vistas i skogen under den mest intensiva jaktperioden är det bra att bära kläder som skiljer sig från omgivningen, exempelvis en röd eller gul jacka eller mössa. Även jägarna måste vara uppmärksamma på att det kan dyka upp människor lite var som helst i skogen.

Befinner du dig i ett område där du tror att det pågår jakt är det bra att vara lite tystare när du passerar en post. Har du hund så är det bra om du håller den kopplad.

För dig som kör bil är det också bra att ha lite extra uppsikt, särskilt under älgjakten, eftersom jakten i skogarna kan göra att djuren är mer i rörelse och flyttar sig ut på vägarna.

Exakta tider och regler för olika jakter hittar du på Svenska Jägareförbundets sida

 

Mer information

Relaterade artiklar