Västerbottens egen äppelkung

Cidre De Glace, en blandning av svenska äpplen och norrländsk kyla. En exklusiv iscider producerad för en krävande internationell marknad.

Idiotförklarad när han började, idiotförklarad när han satte igång att plantera egna äppelträd. Men belackarna har fått ge sig. För Andreas Sundgrens orubbliga tro, envishet och brinnande hjärta.

– Visst gör vi misstag och det kommer vi att fortsätta att göra. Men pusselbitarna faller allt mer på plats.  Vi har ett gäng investerare med hjärtat i Västerbotten som är en entusiastisk källa till kunskap och stöd. Det kan inte ge annat än en fin skörd.

Detta är begynnelsen på en nordisk vintradition. 2010 startade Brännland Cider som en dröm, en dröm att producera cider på Norrlandsäpplen. Två år av både experimenterande ledde till slutsatsen att svenska äpplen och Norrlands klimat är perfekt för att framställa iscider, eller Cidre De Glace som det ursprungligen kallas.

Cidre De Glace, eller iscider på svenska, utvecklades i början av 1990-talet i Kanada (Quebeck). Det är ett isvin gjorde med äpplen istället för vindruvor som råvara.

– Jag blev nog mer eller mindre betraktad som en idiot när jag började, säger grundaren Andreas Sundgren.

Vi provade göra vanlig torr cider på trädgårdsäpplen men det var för mycket syra i äpplena och vi ville, absolut inte, sätta till något konstgjort för att minska på syran. Iscider görs på äpplen och är söt - då blir syran en fördel. Då föll bitarna på plats.

Tröttnade på mjukvarubranschen
Andreas hade vanan inne att driva företag med exportinriktning. Han var tidigare en av grundarna och VD för ett mycket lyckosamt mjukvaruföretag som snabbt gick från en omsättning på 500 000 till 30 Mkr. Men han tröttnade och hoppade av 2009.

– Jag tror inte på hypen att det är appar som ska förändra världen. Jag vill göra något som går att ta på - som påverkar människornas vardag. Kombinera mina erfarenheter från exportföretaget med mitt stora intresse för mat och dryck.

Hans första tanke var att börja brygga öl men upptäckte att den marknaden redan var tämligen överetablerad. Samtidigt betraktar han sig själv mer som en vin- än en ölmänniska.

– Trädgårdsäpplen fanns att tillgå även i Västerbotten och klimatet för at koncentrera musten i utomhuskyla passar perfekt. Vi experimenterade och kom väl inte helt rätt i början. 2012 släppte vi 450 flaskor på marknaden - och responsen blev enorm.

Planterar egna äppelträd
Visionen var från början att kunna göra cidern på enbart Norrlandsäpplen, men när produktionen växlades upp räckte äpplena inte till och kunde heller inte lagras tillräckligt länge. Därför beslutade de sig för att börja plantera sina egna träd. En grupp entusiastiska och engagerade odlare i Bodbysund utanför Burträsk hade mark och valde att ställa om sina liv för de ungefär 2000 äppelträd som planterats.   

– Det är iscider gjort från scratch med lokala råvaror. En helt ny terroir, "smak av jorden". Det blir ett helt nytt uttryck och en strävare produkt som kan ligga längre på flaska, konstaterar Andreas Sundgren.

Växande exportmarknad
Exportmarknaden är stor. Och den växer. I dag finns ingen stor aktör i Europa, Brännland var det första drivande företaget och enda aktör i Europa när de startade. I USA och Kanada växer marknaden kraftigt.

– Vi har gjort en fin resa så här långt. Vi har haft tur med timingen. Och med många otroliga konsulter och lärare som undervisat oss. I dag är efterfrågan större än vad vi kan leverera. Norra Sverige är en av få platser i världen som kan garantera en återkommande produktionssäsong, där vintern i kombination med sötsyrliga äpplen utgö baskomponenterna i iscidern.

Produktionen
Med hjälp av kylan utifrån under vårvintern utvinns en koncentrerad cidermust. Musten får långsamt jäsa till ett bärnstensfärgat isvin med en tydlig syra, varm sötma och kraftfull äppelarom. Tillsatser som socker, alkohol och färgämnen är inte tillåtna i produktionen. Restriktionerna finns även med i den kvalitetsbeteckning som Brännland Cider publicerade 2012.

Mer information

Relaterade artiklar