Ett bryggeri har hittat hem

Kan man säga att ett bryggeri har hittat hem? I så fall är det precis vad maltbryggeriet i Skellefteå har gjort. Hittat hem, alltså. Efter 40 år bryggs det åter öl på bryggarbacken vid älvbrinken.

Numera ligger nämligen Skellefteå Bryggeri på exakt samma bryggarbacke som där den ryske vicekonsulet Seth Mikael Franzén, år 1855 uppförde Skellefteå Bryggeribolag, eller Skellefteå Ångbryggeri som det under en period kom att kallas.
– Franzén var egentligen skeppsredare och trävaruhandlare, berättar Per Lundmark när han tar emot i Skellefteå Bryggeris nya lokaler invid älvbrinken i centrala Skellefteå. Men så en dag kom vicekonsulet Franzén på att Skellefteå fattades ett bryggeri. Faktum är att dåtidens bryggeri var Skellefteås första riktiga industri. Som mest sysselsattes drygt 90 personer och det gjordes öl och läsk fram till 1976. 1984 revs byggnaden. Nu fyrtio år senare bryggs det återigen öl mitt i centrala Skellefteå.
– På sätt och vis kanske man kan säga att cirkeln är sluten, skrattar han. 

Modern historia

Skellefteå Bryggeris moderna historia började för fyra år sedan. Då låg verksamheten på Kallholmen i Skelleftehamn och gick under namnet Kallholmens maltbryggeri.
– Vi bryggde den första batchen midsommarhelgen 2011.
Per berättar att de maximalt kunde producera 120 000 liter i de gamla lokalerna.
– Idag har vi kapacitet att brygga fyra gånger så mycket öl.
Under de senaste åren har intresset för mikrobryggerier, både i Sverige och internationellt, formligen exploderat.
– När Kallholmen grundades fanns 43 aktiva mikrobryggerier. Nu finns det närmare 180. Vi ser också att öl har fått en helt annan status än tidigare. Det ser vi inte minst på att öl idag ofta är en självklar del av exempelvis en fine-dine-upplevelse.

Tre varumärken

Trots namnbytet är varumärket Kallholmen fortfarande ett av bryggeriets flaggskepp.
– Idag arbetar vi med tre olika produktlinjer. Kallholmen - efter där allt började. Backens - efter var vi håller till idag och Seth Mikael - efter den ryske vicekonsulten. 

Skellefteå Bryggeri producerar alltifrån lager och ale till stout, ipa och dubbel ipa. Produkterna finns spridda över hela Sverige, men företrädesvis i landets norra delar.  
– Just Backens går finfint på många skidanläggningar i fjällvärlden, skattar Per.
De ölsorter som sorterar in under varumärket Kallholmen beskrivs som levande. Det betyder att ölen fortsätter utvecklas i flaskan, efter att den har buteljerats.
– Det är tack vare vår bryggprocess. Den ger en ofiltrerad och opastöriserad öl med särskild karaktär.

Craft beer

Per tar oss igenom anläggningen. Från maltkrossen till de puttrande kopparpannorna. Han säger saker som stamvört, "jästrum", mäskpanna och kylmantlad rostfri lagertank.
– Här ligger ölet på kylning i tre till fem veckor, ler han och knackar lätt på en av de stora tankarna.
    På Skellefteå Bryggeri kombineras tjeckisk hantverkstradition med norrländsk envishet och stolthet.
– Vi brygger på samma satt som man alltid har gjort. Det betyder rena råvaror. Mältat korn, humle, jäst och vatten. Ja, resten handlar faktiskt om rent hantverk.

Den tjeckiska bryggningsprocessen innebär att man avlägsnar en del av mäsken för att sedan tillsätta den igen, efter att den resterande mäsken värmts upp.
– Det är en lite omständligare process, men ger också en produkt som har högre sötma och en mer balanserad smak.

En kall Kallholmen

– Öl ska drickas färskt. Och vältempererat. En ale får gärna vara så varm som 10 till 12 grader. Då kommer aromerna fram på ett bra sätt. En lager ska dock helst serveras lite svalare, gärna 6 till 8 grader.

I bryggeriet finns också fyra lagringstankar som sticker ut en aning. Kanske inte till det yttre men väl till funktion. De står nämligen i direktkontakt med pumparna på den intilliggande nattklubben Brygg CC.
– Mycket färskare än så här kan man nog inte servera en öl på lokal, skrattar Per.
Skellefteå Bryggeri erbjuder visningar där besökare får ta del av bryggningsprocessen. Det finns också möjlighet att addera upplevelsen med ölprovning på Brygg CC, avslutar en stolt bryggmästare och tittar svepande ut över Skellefteälvens glittrande vattenspegel.  

Visningar
Visningar av bryggeriet bokas på info@skellefteabryggeri.se

 

 

Mer information

Relaterade artiklar