Delikatesser från naturens skafferi

Ren, röding, Västerbottensost, hjortron och kantareller. Västerbotten bjuder på en mängd delikatesser som präglas av havet, jorden, skogen och fjället.

Västerbotten är ett färgstarkt län. Här lockar det rika skafferiet matturister från världens alla hörn. Kontrasterna mellan kust och fjäll, glesbygd och stad, det samiska och svenska sätter smak på de klassiska råvarorna - åkerbär, älg- och renkött, röding, mandelpotatis, kantareller och hjortron.

- Vi har bredd i våra råvaror, allt från grönsaker som mognat under ljusa sommarnätter till fisk från fjäll och hav och härligt viltkött, säger matkreatören Susanne Jonsson.

För många turister är Västerbottens mat exotisk och spännande - och naturlig. Och det är bara att hålla med.
- Många utländska gäster tycker att det är fantastiskt att vi kan hämta våra råvaror från en ren och oförstörd natur, säger Susanne Jonsson.

Susanne Jonsson är matkreatör, tv-kock och kokboksförfattare. Hon är uppvuxen i norrbottniska Gällivare men bor nu i Umeå, där hon driver det egna företaget Foodie.
- Jag byter matfavoriter beroende på humör och säsong, säger hon. Viltkött, tjäder och bär är några favoriter. Västerbottensost finns nästan alltid hemma.

För att få känna de äkta västerbottniska smakerna är någon av länets restauranger väl värda ett besök. I Umeå finns bland annat Köksbaren, Rex Bar & Grill och Teatercaféet som bra exempel på krogar med god mat med västerbottnisk touch. Här finns också delikatessbutiken Duå, som fyller sina hyllor med massor av läckra råvaror. I Sorsele finns kryddiga Sorsele River Hotell och matälskare njuter på både Hotell Wilhelmina, Bryggargatan i Skellefteå och Hotell Borgafjäll.
- En turist bör inte missa att fika på Åbrånets gårdsbutik. Rost i Umeå är ett måste för deras delikata, vegetariska meny, säger Susanne Jonsson och tillägger:
- Och bästa kaffet finns på Costas i Umeå!

I Burträsk finns Burträsk Mejeri, där födelsen av den världsberömda och smakrika Västerbottensosten skildras. Burträsk mejeri är den enda plats i världen där osten tillverkas och här får besökarnas smaklökar chansen att explodera.
- Västerbottensosten är Sveriges bästa hårdost. Man kan använda den precis som parmesan, men Västerbottensosten är krämigare, säger Susanne Jonsson.

I Västerbotten frodas mathantverket. Här prisas samiska matkreatörer och själen i hantverket lever i allra hösta grad. Runt om i länet finns små butiker med lokalt producerade delikatesser, som sylt, marmelad, torkat och rökt kött. Besök exempelvis Vilhelmina Gårdsbutik, som har tre guld i mathantverk för sina fiskeprodukter.
- Västerbottens råvaror är unika. Kött från djur som levt i ren natur och bär som mognat under lång tid och fått tid på sig att utveckla smak. Vi har en stark koppling mellan mat och vildmark, säger Susanne Jonsson.

Relaterade artiklar