Det här får du inte missa längs Vildmarksvägen!

Vildmarksvägen är en av Sveriges högsta och mest spektakulära vägar, en sträcka på närmare 500 kilometer som sträcker sig mellan Jämtland och Svenska Lappland förbi fjällplatån Stekenjokk, mot Vilhelmina och tillbaka söderut igen. Den natursköna sträckan, en av få där du kan fjällvandra med bil, tar dig till vackra fjäll, björntäta områden, samisk kultur och sagolika vattenfall.

Sveriges Grand Canyon

Den första biten av Vildmarksvägen, längs Ströms Vattudal och vidare mot Gäddede, är en vacker sträcka med ett pärlband av små och stora vattendrag som lockar fisketurister från hela världen. På vintern är det isfiske som lockar, och den typiskt norrländska fisken röding. Ett par timmars bilfärd senare ligger Sveriges svar på Grand Canyon – det mäktiga Hällingsåfallet, där Hällingsån störtar utför ett stup på närmare 45 meters höjd. Ett fantastiskt naturfenomen och att se vattenmassorna kasta sig ut över klippstupet är en oförglömlig upplevelse. Är du äventyrslysten och sugen på att uppleva något utöver det vanliga finns möjligheten att med en guide fira sig ner hela vägen i kanjonen.

Grottan under vatten
I närheten av Hällingsån ligger Korallgrottan. En alldeles unik och speciell upplevelse, som med sina sex kilometer långa gångar av kalksten är Sveriges längsta undervattensgrotta. Ta chansen under sommaren att utforska grottan utrustad med hjälm och pannlampor i sällskap av en guide. Skåda sinterhängen, stengardiner och stalaktiter. Visste du att de växer så sakta som en centimeter vart tusende år? Grottan gränsar till Bjurälven, som också kallas “den osynliga älven” då delar av den går under jord. Intill Bjurälven finns dessutom ett ännu inte helt utforskat grottsystem under jord. Enbart den utforskade delen sträcker sig närmare 2200 meter.

Fjällvandra med bil över Stekenjokk
Den mest spektakulära delen av vägen går över fjället Stekenjokksplatån och är enbart öppen från början av juni till mitten av oktober. Resten av året är snömängden för stor för att ta sig fram och vanligtvis kan man åka skidor fram till midsommar. Vägen plogas i början av juni, och det är då inte ovanligt att snödjupet vid sidan av vägen är flera meter. Hela 6 meter har snödjupet uppmätts till. och man har uppmätt snödjup upp till 6 meter. Vildmarksvägen över Stekenjokksplatån är en av få platser där det är möjligt att fjällvandra med bil.

Från vandring i sagoskog till helikoptertur över fjället
I aktivitetsväg finns något för alla som tycker om att blanda äventyr och friluftsliv. Upptäck naturen på mountainbike, från en kanot eller på skidor. Kanske väljer du att färdas med en hundsläde eller på hästryggen. Eller vandrar du hellre själv till fots? För den modige finns avstickare, både på väg och vandringsled. Från Fatmomakke har du utgångsläge för vandring i Marsliden, och kan ta dig 1600 meter upp till Marsfjällets topp.

Utforska omgivningarna och plocka naturens godsaker som svamp och bär, eller slå upp ditt tält vid någon av de många små sjöarna. I de flesta bäckar och sjöar är vattnet dessutom drickbart och smakar gott. Där kan de mest fantastiska naturupplevelser överraska – både möten med vilda djur och forsande floder. Här blandas stillhet med äventyr och naturens skönhet. Friluftsmänniskans paradis! Ta gärna sällskap av en guide som kan skogarna, dess historia och guldkorn. Ta chansen att gå på viltsafari och se djur som bäver, lodjur, varg, älg, fjällräv, örn och inte minst brunbjörn i världens mest björntäta kommun Strömsund. Skogarna är sagolika med sina gigantiska träd, kristallklara sjöar, stenformationer och mängder av svamp och bär. Vill du se den sköna naturen från fågelperspektiv finns möjlighet att boka en helikoptertur. Om vädret inte är till förnöjelse finns mycket annat att göra under tak. Längs vägen finns både museer, hembygdsgårdar, lokala gårdsbutiker och konsthantverkare där du både kan titta på och köpa med dig lokalproducerat.

Möt samisk kultur
Både Ankarede vid stora Blåsjön och Fatmomakke längs Kultsjön är två områden där samer sedan förhistorisk tid samlats. Idag finns här anor sedan 1700-talet med kåtor, timrade kyrkstugor och träkyrkor. Under året hålls flertalet firanden och festivaler på samiskt vis. Midsommar och sommarsolståndet firas med dans, mat och umgänge natten lång. På hösten firas hösten i Fatmomakke och den årliga julmarknaden äger rum i Ankarede i december.

Blir du trött eller hungrig – inga problem!
Både stugor, bekväma hotell, campingplatser, vandrarhem och bed & breakfast med familjär atmosfär är belägna längs vägen. Det finns definitivt en plats att övernatta för varje smak. Vill du hellre sova under stjärnklar himmel gäller allemansrätten, som ger alla rätten att slå sig ner i naturen. Så länge det sker med vördnad och respekt. Tänk dig att vakna till göken som gal och ta ett uppfriskande morgondopp i en klar fjällsjö. Oförglömligt!

Om ni glömt matsäcken hemma behöver ni inte svälta. Tvärtom, längs vägen finns många platser där lokala smakupplevelser som får det att vattnas i munnen serveras. Tänk dig en mör älgfilé, nyfångad röding, renkorvssalami eller kantareller från skogarna. Kanske en klassiker som nybakat tunnbröd med lokal getost, eller våfflor med hjortron toppat med en magisk utsikt. Hos de lokala mindre gårdscaféerna och charkuterierna kan du både smaka och köpa lokala delikatesser, och se tillverkningen. Ring gärna före ditt besök.

Mer information

Relaterade artiklar