Festivalyra

Litteraturfestival, brännbollsyra och folkmusik. Välkommen till Västerbotten, ett län som mer än gärna bjuder till festival!

Festivalernas län, allt från metal till brännbolls-vm och litteratur. Här är en guide över vårens och sommarens hetaste festivaler. Alla unika i sitt slag och helt klart värda ett besök!

Umefolk Umeå
Umefolk är en av landets största folkmusikfestivaler. Umefolk hålls i februari varje år och är en festival för alla med folkmusik- och dansintresse; vi skapar mötesplatser för gamla och unga, amatörer och professionella, dansare och musiker. Festivalen har ett brett program med konserter, dans, föreställningar, workshops och barnaktiviteter.

House of Metal Umeå
House of Metal är en tvådagars inomhusfestival med inriktning på metal i olika former. Festivalen gick av stapeln för första gången i februari 2007, i Umeå Folkets Hus. HoM har tre scener och varje år uppträder cirka 25 band från Sverige och övriga världen. Ambitionen är att bli Sveriges bästa metalfestival och med tunga namn som Lamb of God, Behemoth, Meshuggah, Soilwork m.fl i sin historik har festivalen tagit stora kliv mot detta mål.

Littfest Umeå
"En litteraturfestival som inte bara är landets största utan också vinnlägger sig om att vara den mest angelägna och minst kommersiella."


Berättarfestivalen Skellefteå
Berättarfestivalen är ett samverkansprojekt mellan olika aktörer som vill ta vara på den starka berättartraditionen i regionen och utveckla berättandets roll i Berättarnas stad Skellefteå och Västerbotten. Alla har en historia att berätta. En festival för alla, från barn till pensionärer.

Brännbollsyran Umeå
Den enda festivalen i sitt slag. En unik festivalupplevelse där den officiella världscupen i Brännboll hålls under dagtid för att sedan förvandlas till en av Sveriges största musikfestivaler mot kvällen med gästande världsstjärnor sm Kygo och Showtek. Charmen med brännbollsturneringen är att alla kan delta – oavsett nivå. Över 350 lag deltog 2016, kan rekordet slås 2017?

Stadsfesten Skellefteå
Arrangemanget Stadsfesten i Skellefteå går 2017 in på sitt 24:e år. Stadsfesten bytte namn från Skellefteåfestivalen 2005. Stadsfesten är idag en av Norrlands största gatufestivaler tillsammans med Storsjöyran i Östersund och Kirunafestivalen.

Trästockfestivalen Skellefteå
Trästockfestivalen är Sveriges största fria festival. Under två dagar serveras livemusik, performance, mat och andra härligheter på natursköna Nordanåområdet i Skellefteå. Festivalen bjuder som alltid på både brett och smalt, nationellt och lokalt, någonting för alla helt enkelt. Från att ha startat som en lokal angelägenhet har festivalen växt fram till en stor tvärkulturell händelse i regionen och i hela landet. Allting baserat och byggt på stadens ungdom och dess engagemang för musik och kultur.

Jazzfestivalen Umeå
En festival där ledorden är tradition, kreativitet, nyfikenhet och tillgänglighet. Festivalen är en levande plattform för konstnärlig utveckling och deras signum är att bana väg för nya musiker och grupper med unika uttryck. Här kan publiken finna nya favoriter och ta sig en svängom.

 

Relaterade artiklar