Fisken nappar i Västerbotten!

Västerbottens län har fiskevatten som passar alla - både proffs och nybörjare. Flera fiskevatten i länet är internationellt kända och lockar mängder av utländska och inhemska turister varje år.

Fiskemöjligheterna i Västerbottens län är i princip obegränsade, vare sig det gäller flugfiske, spinnfiske eller annat. Om man följer E4 längs kusten genom Västerbottens län finns en laxälv var femte mil. Här håller gäddfisket vid kusten och i inlandet världsklass, liksom röding- och öringfisket i fjällvärlden.

En av de mest populära älvarna är Byske älv, där runt 500 laxar fångas per år - med en medelvikt på fem kilo.

Ransarån i Södra Lappland är en riktig pärla för flugfiskare. Det glasklara vattnet i fjällälven är ett av Sveriges mest kända flugfiskevatten och här får man röding och riktigt storvuxna öringar på kroken. Den nedre delen av Ransarån når man enkelt med bil, men till den övre delen får man färdas med helikopter eller båt - eller vandra.

Fiske i världsklass

Annat suveränt fiske hittar du inom Sorselefisket Norra där bland annat Laisaälven ingår, men också i Ammarnäs och Kraddsele, som bjuder på fiske i världsklass. Främst när det gäller öring och här man också kan hitta den lokala arten - Ammarnäsöringen.

Kultsjöån i Vilhelmina, som rinner mellan Kultsjön och Malgomaj är ett fint och strömmande vatten som bjuder på öring och röding och i området kring Hemavan och Tärnaby hittar du också fina fiskevatten med öring och röding, som exempelvis Tärnaån, Klippen och Jofjället.

Fint fiske vid kusten

Även längs kusten finns ett brett och variationsrikt utbud. Här nappar sik, harr, id, kustgädda och abborre bland fjärdar, vikar, sund och grynnor. I kustens strömmande vatten finns havsöring, harr och lax som du fiskar från båt eller strandkant. Bra tips kring Umeå är till exempel Sävarån och Täftefjärden.

Fiskeentusiasterna siktar självklart på Vindelälvens fina fiske av bland annat lax, havsöring, harr, sik och öring, gäddfisket i Ångermanälven vid Åsele och det klassiska fjällfisket för öring, röding och harr.

För den som besöker länet för första gången och vill få ut mesta möjliga är det en god idé att anlita en fiskeguide. Kontakta en Turistbyrå eller ett Fiskecentrum för tips om kunniga guider. För den som vill klara sig på egen hand finns information om olika fiskevatten tillgänglig genom kommunernas och turistbyråernas hemsidor. Fiskemöjligheterna är aldrig långt borta, och mycket av fisket är lättillgängligt och passar även bra som aktivitet för barnfamiljen.

För mer information om länets fiskevatten, kontakta närmaste fiskecentrum eller turistbyrå.

 

Relaterade artiklar