"Fjällvandra i Vindelfjällen" informerar och inspirerar

Sam Hedman och Tomas Staafjord vill med sin bok inspirera och ge tips inför att vandra i vackra Vindelfjällen.

Många förknippar fjällen med vinter och skid- och skoteråkning. Men faktum är att länets fjällvärld är minst lika betagande och inbjudande under de andra årstiderna. Det är ingen tvekan om att vi kommer naturen närmare under sommarhalvåret, till fots med matsäck i ryggsäcken, när fjällbäckarna brusar öppna.

Under sommaren 2016 släpptes ytterligare en nyckel till den här världen, av de rutinerade fjällrävarna Tomas Staafjord och Sam Hedman.
Det finns oändligt med turer att ge sig ut på i Vindelfjällens enorma naturreservat, över 560 000 hektar stort med glaciärer, höga toppar, u-formade dalar, fjällhedar, granurskog och unika orkidéer.

 

Vandrare i mitten av syterskalet

Boken ”Fjällvandra i Vindelfjällen” är en ny guide över vandringsmöjligheterna i området, skriven och fotograferad av Tomas Staafjord, biolog och skribent och Sam Hedman, fotograf och skribent. I boken presenteras några av deras egna favoritturer. Här kan läsaren hitta inspiration och förslag på turer som ligger lite vid sidan av de mest uppenbara lederna och turerna.

Här kan läsaren hitta inspiration och förslag på turer som ligger lite vid sidan av de mest uppenbara lederna och turerna.

– Vi vill visa på mångfalden som finns här men också representera alla områden i reservatet, och ge alla typer av vandrare både utmaningar och information. Boken innehåller både kortare och längre turer, från halvdagsturer till expeditioner över flera dagar, säger Sam.

 

En kartläsare sitter på toppen av norra systertoppen och tittar ut över landskapet

Bredden i materialet handlar även om årstider – det finns bilder under vandringar och ögonblick från vår till vinter.

– Vi vill visa att vandringssäsongen är betydligt längre än enbart juli och en bit in i augusti. Det går faktiskt att vandra ända fram till snön kommer, vilket vi visar i boken, säger Sam.

 

Ett upplyst tält i skymningen med skymt av fjälltoppar i motljus

Utöver inspiration innehåller ”Fjällvandra i Vindelfjällen” massor av fakta kring stugor och kojor, med utsatta gps-koordinater, och även fakta om den flora och fauna som växer och lever därute.
Hur ska man bäst använda sig av den här guiden?

– Den kan nog passa många, tror vi. Den är trevlig att läsa och bläddra i och tanken är ju att man ska kunna hitta en ny och lämplig utmaning, oavsett om man är en van fjällmänniska eller om man är nyfiken på att börja utforska fjällen till fots, säger Sam.

 

Författarna bredvid varandra under ett vattenfall

Från vänster: Tomas Staafjord och Sam Hedman

Alla bilder är tagna av Sam Hedman. 

 

Köp boken här.

Mer information

Relaterade artiklar