Fjällvandra – Storslaget i Hemavan Tärnabys fjällvärld

Västerbottensfjällen, ett område som länge varit en så kallad vit fläck på kartan. Fjäll som många missat och fortfarande har kvar att vandra i. Västerbotten har fem stora fjälldalgångar med olika karaktär. För de allra flesta av oss ligger de lite vid sidan om. Har man inte egen bil kan det vara knöligt att nå flera av dem. Men visst är det just detta som lockar fler och fler vandrare. Att hitta vildmarken som fortfarande är orörd och genuin.

 

Det är lätt att komma till Västerbottens högsta fjällområde med glaciärer och högalpin natur.

Norra Storfjället är värt en vandring med några nätter i stuga och tält. Allt finns att uppleva under några dagar. Lättast att ta sig till är Norra Storfjället. Västerbottens högalpina område med glaciärer och de högsta topparna i länet. Vild natur med växter, djur och fåglar. Fjällområdet tillhör Vindelfjällens naturreservat, ett av Europas största skyddade naturområden med 560 000 hektar av skogar, fjäll och vatten. För att nå hit tar man sig enklast först till Hemavan.

Hemavan är en turistort sex mil från norska gränsen efter väg E12. Det går att ta sig hit med flyg från Stockholm, Buss från Umeå eller egen bil. Orten blir mer och mer ett vandringsnav i den västerbottniska fjällvärlden. Här kan man proviantera, bo på hotell eller ta en dusch efter vandringen.

Det är enkelt att vandra ut i vildmarken direkt från flygplatsen i Hemavan eller hoppa av bussen vid E12,  Blå vägen. Efter några kilometers vandring kommer man till storslagen fjällnatur med höga toppar och glaciärer. En bra början för några dagars vandring.

Kungsleden börjar i byn och fortsätter hela vägen till Abisko ungefär 400 kilometer norr ut. Ett förslag är att gå efter Kungsleden ut ur Hemavan och sedan bo både i stuga och några nätter i tält.

Det finns två stugor på fjället att övernatta i kring Norra Storfjället. Båda är bemannade med stugvärd och ligger efter Kungsleden. Svenska Turistföreningen driver Viterskalstugan och Syterstugan. Här kan man bo, köpa mat och ta skydd vid dåligt väder. Många använder stugorna som bas för några dagsturer. Utöver stugorna finns även några vindskydd strategiskt utplacerade kring fjället. Vindskydd med träbritsar och vedkamin för nödsituationer. Vindskydden är bra att gå in i vid blåst och regn när man behöver få lite energi och ta en fika.

Norra Storfjället har Västerbottens högsta toppar, Södra och Norra Sytertoppen. Den norra toppen är  högst 1768 meter över havet. Det är den som alla vill bestiga och som det går en markerad led till. Däremot den södra tar man sig bäst genom att vandra in genom Kobåsen, en trång, brant dalgång som ligger på kalfjället ovanför Hemavan.

Det finns något för alla i detta mäktiga fjällmassiv. Om jag var här första gången skulle jag nog välja en tur med stugövernattning och kanske några nätter i tält. En tre- till fyradagars tur som innehåller lite av allt med Hemavan som utgångspunkt. Kommer man med bil, buss eller flyg så är det bara sedan att axla ryggsäcken och börja vandra upp efter Kungsleden och in genom Viterskalet. Stanna till en natt i Viterskalstugan. Om vädret tillåter kanske dag två göra en toppbestigning till Norra Sytertoppen fram och åter. Dag tre vandra vidare Kungsleden genom Syterskalet och ta av och vandra Tärnaleden söder ut. Sedan passera Tärnaglaciären och fortsätta antingen förbi vindskyddet i Stabre eller vandra uppåt mot Marinstugan ett annat litet vindskydd. Båda alternativen är vackra vandringsleder.

Vandringsleden ”The high road” förbi Marinstugan eller Vallentjåkke som den heter på kartan är en kargare led uppe på kalfjället och från vindskyddet övergår stigen till en vinterled till Laisaliden. Det finns en mer krävande vandringsled över Murtsertopparna också. Tar man kamvandringen går det att följa stigen tillbaka till Hemavan direkt. Vinterleden med sina röda kryssmarkeringar går bra att vandra efter ner till Laisaliden för att sedan avsluta turen med Drottningleden tillbaka till Hemavan.

Det finns tre måsten att fotografera i området medan du passerar under din vandring.

De tre är Sytertopparna, Syterskalet och en glaciär. Syterskalet är det första som måste dokumenteras. Mäktig u-dal med de högsta topparna och lodräta väggar på bägge sidorna. Sedan knäpp en bild av Sytertopparna. Tips är att ta ett foto när du går Tärnaleden söder ut och är i närheten av Stabre. Här kan du få med både Sytertopparna och Tärnaglaciären på en bild.

 

Hoppas du hittar till Västerbottensfjällen. Detta är fjällområden för dig som vill få känslan av att vara först fast att du innerst inne vet att många hunnit hit före dig. •

 

Fornsök, ett vandringstips

Oavsett vilken dalgång eller vilket fjällmassiv du väljer i Västerbottensfjällen så får man ut mest av turen genom att göra lite efterforskning innan start. Det blir så mycket roligare då. Det kan finnas upplevelser som man ibland bara går förbi utan att veta om dem. Ta tankarna bort från skoskav, trötta fötter och tung packning.  Lär dig lite om den lokala historien och bak till forntiden. Även fjällen döljer mycket efter stigarna där folk traskat och gått under hundratals år. Gå in på riksantikvarieämbetets hemsida och klicka på fornsök. Här kan du leta upp just ditt fjällområde och finna gamla bosättningar och visten. Mest hittar man kring vattendrag och nere i dalgångar. Ställen där det känns rätt att sätta upp ett tält.

 

För mer  information

Om du vill veta mer om vandring i området är det lämpligt att ta kontakt med Turistbyrån i Tärnaby Deras hemsida är www.hemavantarnaby.com De kan ge förslag på litteratur och kartor inför turen. Här kan du också hitta information om boende, flyg och bussturer. En annan hemsida att besöka är länsstyrelsen Västerbottens sida om Vindelfjällen . Sidan ger information om djur, fåglar och natur kring Norra Storfjället och naturreservatet.

 

Relaterade artiklar