Guiden till sommarens badgalax

Sommar, sol och BAD. I Västerbotten finns havsbaden, insjöbaden och äventyrsbaden. Det är bara att välja och vraka. Här har du snabbguiden för sommaren.

Sommar, sol och BAD. I Västerbotten finns havsbaden, insjöbaden och äventyrsbaden. Det är bara att välja och vraka. Här har du snabbguiden för sommaren. 

Bad hör sommaren till. Särskilt för barn. Längs Västerbottens kust finns flera pärlor med sandstrand som passar för för ett svalkande dopp när solen gassar. Men det finns också insjöar och älvar till hands när badsuget ska stillas. För att inte tala om äventyrsbaden.
Här följer en snabbguide till de olika badställena, det är bara att hoppa på - och i!

Fjällbad

Att bada i Västerbottens län är en skön upplevelse. Här kan man prova äkta fjällbad, till exempel i Ruttjebäcken i Hemavan Tärnaby, där jättegrytor, pooler och vattenfall från istiden bildar ett naturligt äventyrsbad. I området finns också sjön Nuolpen, som även erbjuder fint fiske, och Solberg, där en topptur kan kombineras med bad på en sandstrand. Vattnet är långgrunt och blir snabbt varmt på soliga dagar, och utsikten är magisk med snöklädda toppar på Norra Storfjället som kuliss. Baden går att nå till fots även för barn.

Insjöbad 

Det finns en rad trevliga och lättåtkomliga insjöbad i Västerbotten. Långnäset i Burträsk, Luspholmarna i Storuman och Saivabadet i Vilhelmina är några exempel av många.

Havsbad

Söker man sig till kusten finns härliga och böljande sandstränder på Byske havsbad utanför Skellefteå, som även erbjuder femstjärnig camping och mängder av aktiviteter. Även Bovikens Camping ligger vackert beläget vid havet utanför Skellefteå och har en barnvänlig långgrund strand.
    I Umeåområdet är havsbaden BettnessandNorrmjöle och Sörmjöle  populära precis som Fårskäret i Nordmaling och Killingsands Havsbad vid Granberget i Robertsfors kommun.
    Och om ni gör en utflykt till Sveriges solsäkraste ö, Holmön, så finns det alltid badmöjligheter runt hörnet. Den mest besökta stranden ligger inne i Byviken, och vill du ha lite lugn och ro finns Öllerskatan med både sten- och sandstränder.

Äventyrsbad

Vill familjen ha lite mer rock and roll i bassängerna så finns det också en hel del äventyrliga bad i Västerbotten. Störst och välbesökt är Ansia Badpark i Lycksele där aktiviteterna och attraktionerna för alla finns, precis som i Umelagun i Umeå, Aquaarena i Holmsund, Vännäsbadet, Luftabadet i Ånäset. Vitbergsbadet och Eddahallen i Skellefteå bjuder också gästerna på häftiga badupplevelser.
    Så vi säger plums i böljan blå - och ha en riktigt trevlig badsommar! 

Relaterade artiklar