Hela världen åker hundspann i Ekorrsele

Till byn Ekorrsele, 38 kilometer nordväst om Vindeln, kommer besökare från hela världen för att åka hundspann.

Till byn Ekorrsele, 38 kilometer nordväst om Vindeln, kommer besökare från hela världen för att åka hundspann. Donald Eriksson och Maria Gustafsson har sedan de startade Aurora Borealis 1993 haft kunder från Australien, Kina, Sydafrika, Israel och flera EU-länder.
    - Ungefär 70 procent av våra gäster är utländska. För dem är det exotiskt att åka hundspann rakt ut i vildmarken, berättar Donald Eriksson.

Det har hänt en hel del sedan starten. I början kom kunderna främst från närområdet. Alla åkte som passagerare på slädarna och turerna var ofta bara några kilometer långa. I dag är det internationellt värre, den kortaste turen är 13 kilometer och i stort sett alla kör sina hundspann själva.
    - Att alla nu vill köra själva har flera fördelar. Du blir mer delaktig och håller dig varm, vilket gör att vi kan åka även när det är riktigt kallt, berättar Donald Eriksson.

Halvdagsturer mest populära

Aurora Borealis förfogar i dag över 47 hundar och 11 slädar. Man har också specialbyggda vagnar som gör det möjligt att köra även när det inte är snö. Halvdagsturerna är mest populära, då blir det ungefär 2,5 mils körning med ett stopp för lunch i skogen. Även lite längre turer på 2-4 dagar med övernattningar i stugor och lappkåtor är vanliga. Aurora Borealis längsta tur är 10 dagar lång. Då handlar det om cirka 40 mils hundspannsfärd, från Vindeln till Ammarnäs.
    - Den längsta turen kör vi ungefär en gång per år, säger Donald Eriksson.

Många utbytesstudenter

Hur hittar då så många besökare från världens alla hörn till lilla Ekorrsele i Västerbottens inland?
    - De flesta får kontakt med oss via vår hemsida, berättar Donald Eriksson Vi är också representerade på många portaler som handlar om hundspann, bland annat flera amerikanska. Sedan jobbar vi med återförsäljare i Holland och England. Mun till mun-marknadsföringen ska inte heller underskattas. Vi har en del stamgäster och nöjda besökare är bra ambassadörer.
    Den senaste stora gruppen som hittat till Aurora Borealis är utbytesstudenter från Umeå universitet.
    - Under 2008 hade vi över 100 utbytesstudenter här. Många har berättat att de väljer Umeå för kringaktiviteterna och närheten till naturen. Att åka hundspann är en annorlunda upplevelse för många som kommer från trakter där det inte finns snö.

Ekoturism och västerbottnisk mat

Aurora Borealis var 2002 ett av de första företagen i Sverige med att certifiera sig enligt ekoturismmärkningen Naturens Bästa. Sex av företagets hundspannsturer är i dag märkta enligt Naturens Bästa. Märkningen innebär bland annat att man bara får använda lokala råvaror till maten i samband med äventyren. Plastbestick är heller inte tillåtna.
    - Det är hårda riktlinjer och huvudsyftet är att påverka miljön så lite som möjligt, förklarar Donald Eriksson. Men riktlinjerna ger också upplevelsen en genuin känsla. I takt med att klimatet diskuteras alltmer i andra sammanhang har vi också fått alltfler frågor om ekoturism. Vi märker ett ökat intresse.
    Aurora Borealis lagar själv all mat i samband med sina hundspannsturer. Där har Donald Eriksson en stor fördel eftersom han tidigare arbetade som kock.
    - Vi bjuder uteslutande på mat som har koppling till Västerbotten och Norrland. Det blir mycket ren och älg, men också lax och palt. Att hålla fast vid det lokala i matlagningen har visat sig vara framgångsrikt även affärsmässigt. Vi har vunnit flera offerter tack vare att vi kunnat utlova mat lagad av lokala råvaror.

Knockade en älg

Under åren har Donald Eriksson hunnit vara med om en hel del spännande vid sina turer. Den mest dramatiska händelsen inträffade 1995 när en ilsken älgko hamnade i hundspannsspåret och vägrade flytta på sig. Plötsligt vände sig älgen, sparkade mot ledarhunden och ställde sig sedan över hundspannets främre del. Där stod den och frustade.
    - Den var både argsint och hotfull och det var lite otäckt, minns Donald Eriksson. Jag fann till sist inget annat råd än att slå till älgen med knytnäven över mulen. Då föll den ner i snön och vi skyndade oss då att köra därifrån.
    Att älg och ren dyker upp under turerna är inte ovanligt. Kungsörn, tjäder, orre och andra fåglar brukar besökarna också kunna få se. Dessutom en hel del spår, bland annat från lo och björn (på våren).
    Mer information på Aurora Borealis webbplats

Relaterade artiklar