Höstrusk ute, kulturarv inne – besök länets museum

Hösten är en alldeles utmärkt tid att uppleva kultur i alla dess former, och kanske passa på att lära sig något nytt. Västerbotten har många muséer att erbjuda – för alla åldrar och intressen. Vi har listat ett par av guldkornen, utspridda över länet. Ta dig tid, välj och vraka. Kanske blir muséebesöken fler än ett?

Guitars - The Museum
På Guitars - The Museum i Umeå visar bröderna Åhden sitt livsverk och brinnande intresse. En stor samling gitarrer, instrument och tillbehör från tidigt 50-tal till idag. Alla unika i sitt slag och med en alldeles egen historia. På muséet finns över 400 gitarrer som ägts och spelats på av världsstjärnor som Elvis Presley och ZZ Top. Under årens gång har både klassiska amerikanska bilar och dyrbara gitarrer bytts och sålts för att de allra mest spektakulära gitarrer ska få ta sin plats i samlingen. Gå en guidad tur genom utställningen och lyssna till de fantastiska berättelserna bakom instrumenten, eller strosa på egen hand och utforska alla fascinerande detaljer. Guitars håller öppet måndag-lördag, och i byggnaden finns en trevlig pub med utmärkt mat, god dryck och livemusik.

Nordanå i Skellefteå
Ett område där kultur och natur möts. Här är Skellefteå museum beläget, ett kulturhistoriskt museum där forntid, nutid och framtid visas. Här samlas, bevaras och förmedlas kunskap om liv och miljöer i Västerbotten. På en annan del av Nordanå finner du Museum Anna Nordlander, MAN, namngivet efter konstnären Anna Nordlander. Ett konstnärsmuseum och mötesplats där konsten används som utgångspunkt för att ifrågasätta normer, kön och identitet. MAN håller inte bara utställningar, utan uppträder också i offentliga rum. Området inrymmer även Skellefteå Konsthall. Här fördjupas frågeställningar om konstens lokala, nationella och internationella scener och utbudet av utställningar, föreläsningar och workshops varierar ständigt. Något ni inte ska missa är Meijersamlingen på Nordanå, en samling av verk från 50-talet till idag. Samlingen donerades av Skellefteåkonstnären Sture Meijer (född 1931). Förutom konsthallar och museum hittar du även café, värdshus, lekpark, lanthandel och teater på området. Ett utflyktsmål där tid och rum lätt glöms bort.

Bildmuseet
Bildmuseet i Umeå är hyllat som ett av världens bästa och enligt The Telegraph är det ett av 42 museum i världen som du bör besöka under din livstid. Museet är beläget på stadens berömda konstnärliga campus, och det både producerar och visar samtida internationell konst. Utställningar av arkitektur, design och fotografi tar plats i museets ljusa rum med vy över Umeälven. Enbart byggnaden i sig är ett konstverk – klädd i sibiriskt lärkträ som så småningom bleknar mot ljusgrått. Kärnan i utställningarna är existentiella, politiska och filosofiska frågor. Entrén är fri, och som besökare har du ett brett program att gå igenom. Bland annat finns guidade visningar, föreläsningar, film, konstnärssamtal och en öppen bildverkstad för ditt eget skapande. Helt klart en plats för eftertanke, diskussion och kreativitet.

Västerbottens museum
Museet är beläget på Gammliaområdet i Umeå och visar många utställningar och föreställningar. Som besökare kan du alltid se utställningar om textil, samisk kultur, Umeå stads historia, byggnadsvård, en skidutställning från stenåldern till Stenmark och besöka områdets gårdar och visten. Tillfälliga utställningar byts med jämna mellanrum ut och under hösten 2017 visades ”Vi är romer” möt människorna bakom myten, ”We have a dream” om mod, medkänsla och mänskliga rättigheter och ”På avstånd” nio mästerstycken av fotografen Sune Jonsson. För barnen finns en skaparverkstad för kreativitet och mot juletid arrangeras en stor julmarknad. Här kan hela familjen lära sig mer om Västerbottens kulturarv. Museet har ansvar för hela länets kulturhistoria och genom det regionala kontaktnätet “Alla tiders samarbete” stödjer Västerbottens museum olika kommunala bibliotek och andra lokala aktörer i arbetet att berätta regionens historia.

Kvinnohistoriskt museum
Ett alldeles unikt museum, och Sveriges första där frågor om kön och makt, identitet och historia faktiskt diskuteras på riktigt. Här synliggörs och utmanas den manliga normen på museer och i produktionen av historia. Museet visar på redskap för att förstå de strukturer som begränsar förutsättningar och möjligheter i livet för kvinnor. Som besökare ges du nya perspektiv, uppmuntras till skratt, debatt och handling för förändring. Utställningar och föreställningar varierar men håller ett tydligt tema i kön och makt, identitet och historia. Ett besök som helt klart kommer väcka nya tankar!

Skogsmuseet i Lycksele
På en halvö i Umeälven, på hembygdsområdet Gammplatsen i Lycksele ligger Skogsmuseet – ett skogshistoriskt museum som bland annat visar upp teknikens utveckling från yxa till skördare. Till det finns en stor samling föremål, filmer, fotografier, en insektssamling och en stor unik samisk samling. Kortare perioder visas även tillfälliga utställningar.

Skogsmuseet har något för alla åldrar; barnen får lära genom lek och upptäckarlust, och har du åldern inne kan du testa att själv manövrera en hydraulkran, timra en skogshuggarkoja eller lära dig om djur, natur och kultur. Gamla husgrunder och kåtatomter visar spår från Lyckseles ursprung, runt omkring finns också Lapplands kulturbotaniska trädgård, naturreservat och ett sameviste att uppleva.

Relaterade artiklar