Fulla hyllor på Skafferiet

Kråkbärssaft, björksaft, älgörtsdryck – Nygatan 57 vill ge sina gäster möjlighet att göra medvetna val.

2014 öppnade Restaurang Nygatan 57 upp sitt skafferi för allmänheten. En trappa ner, från restaurangen sett, dignar hyllorna av ekologiskt och närproducerat.
    - Vi vill ge människor möjlighet att göra medvetna val och inspirera med samma fantastiska råvaror som vi använder i vårt restaurangskök, säger Anna Larsson VD på Nygatan 57.

Kråkbärssaft, björksaft, älgörtsdryck - ja, det är kanske inte varor som du hittar i de konventionella matvarubutikerna men så är Skafferiet Nygatan 57 ingen vanlig matbutik.
    - Tanken är att du ska kunna köpa med dig samma typ av lokalproducerad köttbit från Holmforsgården som du blir serverad i restaurangen, säger Anna.
    Doris serverar en mugg blåklintssaft. Den är söt och frisk.
    - Vi tycker att det är viktigt att ge våra kunder möjligheten att smaka, berättar Doris. Det är ofta genom provsmakning som de mest spännande samtalen runt mat och råvaror uppkommer.
    I Skafferiet är det närproducerade själva kärnan av verksamheten.
    - Det betyder till exempel att honung från Skelleftehamn och ost från Södra Svedjan har de bästa hyllplatserna, ler Anna.

Näst-intill-färdig

Ambitionen med Skafferiet är att erbjuda människor möjligheten att göra medvetna val samtidigt som man vill inspirera människor att laga mat av riktigt hög kvalitet i köket där hemma.
    - Alla vi som jobbar i butiken är riktiga matnördar, säger Anna, och våra kockar går gärna trappen ner till Skafferiet och pratar råvaror och recept med våra besökare. Det kan handla om hur du skruvar till ditt egna recept på en Västerbottenspaj eller något helt annat.
    Skafferiet har dessutom lanserat konceptet "näst-intill-färdig-mat".
    - Älskar du god mat men har inte riktigt tid med själva matlagningsprocessen är "näst-intill-konceptet" en uppskattad grej. Du får med dig en väl genomtänkt matpåse fylld med läckerheter hem. Det enda du själv behöver göra är att tillföra finishen.

Presentbutik

Skafferiet har på kort tid också blivit en uppskattad presentbutik.
    - Vi märker att det har blivit allt populärare att ge bort en intressant smak eller en högkvalitativ råvara, gärna någonting som på ett eller annat något sätt anknyter till vår del av världen.
    Men ibland kan det också vara variationer av något helt alldagligt som passar allra bäst. Anna berättar att en mamma häromdagen köpte ett paket färgglad pasta till sin studerande son.
    - Hon menade att när han ändå bara åt pasta kunde han i alla fall få ha det lite färggrannare på tallriken.
    Givetvis var pastan färgad uteslutande med naturliga produkter.

Hjärtat i butiken

- Ska du upp på fjället eller ut i skogen är det till exempel trevligt att plocka med sig en ekologisk risotto med torkad svamp, säger Anna och visar upp en lättpackad förpackning.
    En annan uppskattad grej är bokstavspasta och ätbara "stenar" med lakritssmak.
    - Barnen älskar dem.  
    Men själva hjärtat av butiken är ändå ostsortimetet.
    - Självklart har vi Västerbottensost och Svedjan Ost samt andra typiskt norrländska ostar som Oviken och Skabram men vi försöker också ta hem de bästa ostarna från bland annat Frankrike och Italien.
    Till lunch kan du ramla in i Skafferiet och köpa med dig matlåda eller en soppa med nybakt bröd. Men det vill till att du är på tårna, när det gäller den populära soppan
    - Ibland händer det att den räcker till klockan 14, skrattar Doris, men det tillhör undantagen. 

Mer information

Relaterade artiklar