Passionerat kaffe

Varje kopp kaffe har sin historia, och varje årsskörd av bönor har sin speciella smak. Det är livet! säger Budha. En upplevelse utöver det vanliga, Budhas Kafferosteri är alltid värt ett besök. Även om du inte har vägarna förbi Lycksele.

När vintermörkret håller i sig är tiden inne att sätta sig på ett mysigt café med gott sällskap och en kopp ljummet kaffe. Ännu bättre blir det om kaffet är lika gott som sällskapet. Det och mer därtill får du hos Budhas Kaffe & Rosteri.

En frisk fredag i januari åker vi nordväst mot Lycksele, där vi hittar vi Budhas Kafferosteri. Inne på det varma mysiga cafét möter vi Budha Sutedja själv, med ett stort leende. Den här killen tycker man om på en gång.

Ursprungligen kommer han från Bali, har arbetat som DJ och säsongat i Riksgränsen. 1996 flyttade han till Sverige och drev ett Café i Lycksele ett antal år innan han samlade mod till sig och startade sitt alldeles eget microrosteri, ett litet familjeföretag som han driver tillsammans med sin fru Katarina.

Under barndomen drack Budhas far och farfar i Indonesien drack mycket kaffe, men det är en helt annan kultur där.

– Alla i Indonesien röker, och dricker kaffe. Det var också så jag började, när man spelat skivor sent på natten och skulle gå upp nästa dag. Då var det kaffe och en cigarett som gällde.

Men intresset började gro och växte sig till en stor passion. Efter att länge ha studerat kaffe vill han nu föra kunskaperna vidare för att lära oss att dricka och brygga kaffe på rätt sätt.

Han kallar det kafferevolutionen.

– Jag vill sprida mina kunskaper till alla, hur man dricker kaffe som en njutning. Bara i lugn och ro dricka en kopp kaffe. Jag brukar säga till mina kunder att om de inte har tid att njuta av kaffet kan de dricka vatten. Så är det.

– På söndagarna när jag är ledig brukar jag läsa tidningen, dricka kaffe i lugn och ro och länge. Säger Budha. Det är livet!

I Sverige fikar man mycket, och då är det man äter det viktigaste medan kaffet bara är ett tillbehör som man häller i sig. Och så mycket kaffe som svenskar dricker, 15 koppar om dagen? Absolut inte. Max tre koppar per dag. Jag vill vända på det, visa att kaffet är huvudrollen. Kaffe är som rött vin, smaken ska vara en perfekt balans mellan sött, bittert, surt och salt. Saltet kommer av mineralerna som sugs av plantorna upp ur jorden, men bara när plantorna inte besprutas. Likt vin ska kaffe även kombineras med något litet till, gärna söt frukt som mango, eller mörk choklad. Men bara lite.

Och vad är det då som gör kaffet så magiskt?

– Varje klunk har olika smak, som beror på temperatur och de olika lager som bildas när kaffet hälls upp. Och resan såklart, från böna till kopp. Vem har odlat, tagit hand om och sedan plockat bönorna? Resan. Det är det fina i kaffet.

Budha serverar oss glatt flera koppar kaffe, och berättar gärna, både personligt och mer om microrosteriet. Dagens chemex är Ethiopian Organic Kayon Mountain som vi får smaka på tre olika vis. I vinglas som en ovanlig vanlig brygg, som Budha framför oss framställer med noga måttat antal gram kaffe och vatten med exakt temperatur och sekunder. Färgen ser ut som starkt te och smakar magiskt. Som han säger, för varje klunk får kaffet en ny smak. Det handlar om temperaturen. Desto svalare kaffet blir, ju godare smak. Samma böna får vi också smaka som espresso, en smakrik upplevelse, men absolut inte stark som annars när vi smakar espresso på någon av cafékedjorna. Sist men inte minst får vi varsin cappuccino, såklart med vackra mönster. Även denna kopp förändrar smak för varje mun. Otroligt!

Budha berättar också att vart vi än kommer så smakar kaffet olika, även om det skulle vara bryggt på samma böna. Vatten, luft och temperatur är avgörande för smaken.

Microrosteriet importerar sina bönor från Indonesien, där en gotlänning har sin odling. Men det använder sig också av mindre leverantörer och väljer bara ut det bästa. Budha samarbetar med Costas Rosteri i Umeå, som bland annat säljer Budhas kaffe i sin webshop.

 

Mer information

Relaterade artiklar