Kittelfjäll har allt

Orörd snö, det perfekta åket eller upp och ner i parken. Kittelfjäll har något för alla, men framförallt är det puderåkningen som lockar de allra flesta hit.

Kittelfjäll bjuder på det mesta när det gäller utförsåkning. Du kan hitta det perfekta åket, kanske rocka loss i Parken eller ta helikoptern upp till det orörda - vita.

Han vet exakt hur det ska vara - och han har åkt det flera gånger. Patrik "Pastorn" Lund berättar om sitt drömåk. "Pastorn" gillar att åka fort. Spänningen är en viktig del av hans åkning.
    - Drömåket ska innehålla fyra ingredienser. Förväntan, spänning, adrenalin och njutning. Förväntan är att se åket på håll, att ta sig dit och sen...
Och sen..?
    - I min drömvärld är det en ränna, med en hängdriva eller en klippa. Man droppar in i rännan, lagom högt så man blir lite rädd. Sen sätter jag landningen och så straightlajnar jag genom rännan och kommer upp i ett stort öppet fält. Sen matar jag av löjligt många höjdmeter med väldigt få svängar.
    - Bättre än så blir det inte!
Spänning och adrenalin är viktiga men de är inte lika med fara.
    - Det är klart det är roligt när man undrar "ska jag klara det?".
Många tror adrenalinet bara kommer då. Men så är det inte.
    - Det kan lika gärna triggas av att det är härligt. Som när man åker puder. Det är det härligaste som finns.

Ett lyft till den helt orörda snön 

Snön är orörd, utsikten enorm. Man vill kasta sig ut, men samtidigt stå kvar och titta. Ingen har åkt just här, just så här. Hur du tar dig hit? Svar: Heliski.
    Kittelfjäll är omgivet av en vacker bergsmiljö. Toppar täckta av puder som trots att den är metertjock ändå är luftig och lätt som bomull. En underbar miljö för skidåkning, men ibland svår att ta sig till.
    Med heliski tar man helikoptern precis dit man vill, utan liftkablar eller gränser. Den enda begränsningen sitter i huvudet; vad ska man välja?
    - Det är spännande, utsikten är fantastisk, man får minnen för livet. Det är en härlig känsla när man gör folk så glada att de inte kan sluta le, säger Lisa Lind, general manager för Helinord vars partner Tyler Curtis är lead guide.
Naturen är fantastisk, men hinner man uppleva den?
    - Ja, det gör man. Man ser skogen och sjöarna från helikoptern. Är det molnfritt har man utsikt från toppen ända till Norge. Där stannar vi och tar bilder. Det är svårt att inte få intryck av en så stor yta, det sätter sig som ett foto i huvudet, säger Lisa.

Parken lockar till sig de unga 

Puderåkningen är den som lockar de flesta till Kittelfjäll. Men Central Park, allmänt kallad Parken, attraherar åkare också. Främst ungdomar. Här handlar det om snabb, intensiv, händelserik åkning. Hopp och hinder. Järnrör och utmaningar. Samtidigt inbjuder Parken till en modern form av avslappning.
    Låter det motsägelsefullt? Testa själv någon gång och du kommer att förstå vad det handlar om. Parken invigdes under säsongen 2015 och har fått mycket bra kritik. Under vintrarna brukar det arrangeras tävlingar vid framför allt storhelger och under lov.

 

Mer information

Relaterade artiklar