Konstvägen sju älvar - Världens längsta konstutställning från kust till fjäll.

Låt konsten leda dig på upptäcktsfärd genom Västerbotten.

Vägen från kusten i Holmsund i öster till Borgafjäll i Södra Lapplandsfjällen i väster kantas av totalt 12 olika konstverk. En resa längs Konstvägen ger dig dessutom fantastiska naturupplevelser och många kulturhistoriska sevärdheter.

Under en resa från kust till fjäll passerar man i tur och ordning de sju älvarna - Vindelälven, Umeälven, Öreälven, Lögdeälven, Gideälven, Ångermanälven och längst uppe i Södra Lapplands fjällvärld når man Saxälven. De tolv konstverken som passeras på vägen har helt olika karaktär och uttryck. Och tillsammans blir det en unik utställning som är världens längsta.

Utställning under utveckling

Det första konstverket, "Vägledning" av Gunilla Wihlborg uppfördes redan 1996, och under 1998 färdigställdes ytterligare nio konstverk. Det första finns inte längre kvar på grund av slitage, men har ersatts av andra verk. Under 2013 uppfördes konstverk nummer 13 i Borgafjäll.

- Det konstverket har en stark koppling till den samiska kulturen i området, berättar Bo Nilsson, styrelseledamot för Konstvägen Sju Älvar.

- Vi har under projektets gång arbetat för att förstärka kopplingen till bygden där konstverken uppförs, och nu involverar vi boende i områdena i processen när ett nytt konstverk ska uppföras, berättar han.

Konstnärerna bakom utställningen är alla erkända konstnärer. Och besökare vittnar om att det inte bara är en konstresa utan också platser för reflektion och möten. Till exempel "Oh du härliga land" av Mattias och Linda Baudin, en samling bronsfigurer som inspirerats av berättelser från bygden. I det cirkelformade verket finns sittplatser för den som vill stanna upp och begrunda.

Mer än konst

Då vägen sträcker sig tvärs genom Västerbotten bjuder resan också på varierande natur och storslagna vyer. Flera av konstverken är placerade så att de även förhöjer naturupplevelsen. Längs vägen finns också en mängd andra aktiviteter som kan intressera hela familjen. Umeå, där resan startar, har ett sjudande kultur- och nöjesliv med många bra restauranger och stort utbud av shopping. Nästa ort på resan är Vännäs där den oreglerade Vindelälven möter Umeälven. Järnvägsstationen här sjuder av snickarglädje, och på orten finns Vännäs Motormuseum en pärla för den motorintresserade och Slöjdarnas hus med stort utbud av hemslöjd och konsthantverk naturskönt beläget vid den oreglerade Vindelälven.

I Bjurholm finns Älgens Hus där man kan få veta allt om skogens konung och dessutom klappa de ståtliga djuren. Nästa anhalt är berget i Fredrika där ett buddhistiskt tempel planeras att byggas, och där finns två statyer uppförda. I Åsele finns också Stockholms- gata - Sveriges största isälvskanjon, samt 10 000 år gamla grottor och formationer som isälven lämnade i sina spår.

I slutet av resan ligger Dorotea kommun med Borgafjällen längst i väster. Här finns Avasjö kapell, som precis som hotellet, har ritats av Ralph Erskine. De fjälltoppsliknande byggnaderna som smälter samman med den omgivande naturen blir en perfekt sista anhalt på en resa full av intryck.

Här kan du läsa mer om Konstvägen Sju Älvar.

Relaterade artiklar