Kulinariska upplevelser som du inte får missa

Skråmträsk Kvarn är Västerbottens första KRAV-märkta kafé. Här följer nio andra gastronomiska höjdare.

Skråmträsk Kvarn i Skellefteå är Västerbottens första kafé som kan stoltsera med KRAV-märkning. Detta sker efter en mångårig och medveten satsning på ett ekologiskt utbud i kaféet. Allt fikabröd bakas också av ekologiska råvaror.
    KRAV-märkningen innebär att mängden och typen av råvaror som används kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallas tredjepartscertifiering. Cirka 800 kaféer och restauranger i Sverige är i dag KRAV-märkta.
    - Certifieringen sporrar oss att öka den ekologiska andelen ytterligare. Vi räknar med att 65-70 procent av våra inköp under året kommer att vara ekologiska varor, säger Asta Hellgren, Skråmträsk Kvarn.  
    Skråmträsk Kvarn är bara ett av många, många ställen i Västerbotten där du kan njuta av förstaklassig mat och dryck. Här följer...

... åtta andra favoriter för er som vill äta och dricka gott:

Borgagården, Borgafjäll
Röding, ripa, ren, rådjur, älg, kantareller, Karl-Johansvamp, hjortron, åkerbär - ja, listan kan göras lång på de norrländska delikatesser som  förädlas i köket. 

Bryggargatan, Skellefteå
Bistro Bryggargatan har en meny som kunde vara plockad från en fransk motsvarighet. Skillnaden är att råvarorna är tagna från lokala gårdar och odlare. Kött från Norrland, fisk från Norge och Island och lokala grönsaker. 

Köksbaren, Umeå
Jobbar i säsong och med råvaror av högsta kvalitet. Alltid i samarbete med gårdar och leverantörer som motsvarar högsta krav. I Västerbotten och resten av världen. Det hängmörade köttet är däremot alltid svenskt.    

TC Bar & Restaurang, Umeå
En av drygt 40 restauranger i Sverige som är Svanenmärkta och har under en lång tid jobbat hårt för att minimera restaurangens miljöpåverkan. Svamp och bär som mognat i egen takt under säsong tas från skogen. Färsk fisk tas från norrländska vatten och kött från svenska gårdar så långt det är möjligt.

Virisen, Tärnaby
Fjälljordbruk med restaurang och egna råvaror, lamm, älg, fisk, ripa med mera. Observera att förbokning krävs. 

Rex Bar & Grill, Umeå
Umeå Rådhus byggdes 1892 och har under årens lopp brunnit ner och återuppbyggts och inrymde fram till 1992 Umeå tingsrätt. I polisens gamla lokaler drivs i dag Restaurang Rex Bar & Grill och i den tidigare tingssalen finns Rådhusets Festsal. 

Restaurang Skogsfrun, Åmliden
Källan hotell med restaurang Skogsfrun är byggt på Västerbottens högsta berg vilket ger en enormt vacker utsikt över skogar och sjöar. Många goda sallader och Källans egna bröd kombineras med modern husmanskost och vin från egen vinkällare.  

Relaterade artiklar