Kulturpärlor i Västerbotten

Västerbotten är ett län fyllt av fascinerande kulturhistoria. Här gör du en resa från kust till fjäll - från forntid till nutid.

Västerbotten erbjuder en mängd kulturupplevelser. Umeå utsågs till Europas kulturhuvudstad år 2014 och har ett rikt kulturutbud, inte minst tack vare NorrlandsOperan, Umedalens skulpturpark  och Bildmuseet, som med sin samtida konst lockar 75 000 besökare varje år. Umeå har ett levande teater- och musikliv, närhet till de gamla brukssamhällena Norrbyskär och Olofsfors, och en djup kunskap om samernas liv och traditioner.
Västerbottens Museum i Umeå finns flera samevisten att besöka - liksom världens äldsta skida!

Lär känna den samiska kulturen

I Skellefteå är det fina kulturområdet Nordanå väl värt ett besök, liksom Gammplatsen i Lycksele. Men även utanför städernas gränser finns många kulturskatter. Upplev Konstvägen Sju Älvar mellan Holmsund och Borgafjäll, som pryds av tolv konstverk. Besök Torvsjö kvarnar i Torvsjö för en rejäl och stärkande dos kulturhistoria eller åk till kulturreservatet Atoklimpen i Joesjö eller Gausjosjöns sameviste vid Överuman.
I Västerbotten kan du lära känna den samiska kulturen - genom människor, berättelser, konst, musik, traditioner och historia. Du kan till exempel besöka hantverkare som arbetar med duodji, äkta samiskt hantverk, eller lyssna på berättelser från samernas land Sápmi. Lär dig mer om fjällets växter, jakt i gränslöst land eller besök en samisk fjällgård. Gör gärna en utflykt till Fatmomakke, där du får uppleva en unik miljö, som skapats av kulturmötet mellan samer och nybyggare.
Mer information om besöksmål hittar du på närmaste turistbyrå eller på webben.

Fem kulturpärlor i Västerbottens län:

Gammliaområdet

Gammliaområdet är en av Umeås kärnor när det gäller kultur och kulturhistoria. Här finns bland annat Västerbottens museum, konstutställningar och fiske- och sjöfartsutställningar. På friluftsmuseet visar stugvärdar i tidstypiska kläder hur man bodde och levde i länet under 1800-talet, här finns flera samevisten som skildrar samernas liv och kultur samt Bildmuseet - ett av Sveriges främsta museer för bild och bildkonst.

Nordanå

Nordanå finns stora delar av Skellefteås kulturliv. I Nordanås huvudbyggnad finns en reception, kafé och butik där du kan köpa lokal design, slöjd och konsthantverk. Här finns Skellefteå museum, Museum Anna Nordlanders konsthall med fokus på samtidskonst och genusfrågor, samt Skellefteå Konsthall och Sture Meijerrummet. Området ramas in av Nordanåparken med lekplats, fågeldammar och flera äldre kulturbyggnader. Här ligger Nordanågårdens värdshus, Majorbostället samt en mysig lanthandel med butik och kaffeservering.

Fatmomakke

Vid Kultsjöns strand finns den samiska kult- och kyrkplatsen Fatmomakke. Kyrkplatsen har använts av samerna sedan 1700-talets slut och senare även av nybyggare. Fatmomakkes historia och unika miljö, där timrade stugor och kåtor står sida vid sida, har skapats av kulturmötet mellan samer och nybyggare.

Gammplatsen

Gammplatsen är ett hembygdsområde i Lycksele där du kan se utställningar i jaktmuseet och textilmuseet samt Skogsmuseets basutställningar, som visar skogsbruket från huggar- till maskinepok. Här finns kafé, Lapplands kulturbotaniska trädgård, ett sameviste och fornlämningar som visar hur området såg ut då det var en kyrkstad.

Olofsfors

Olofsfors Bruk, ett järnbruk med anor från 1760-talet, är Nordmalings främsta besöksmål och en av landets bäst bevarade bruksmiljöer. Här kan du göra en historisk vandring från bruksmuseet med sin masugn och besöka de hantverkare som i dag är aktiva på området. På bruket finns restaurang och populära Kafé Anno 1762.

Relaterade artiklar