Kungsleden är världens bästa vandringsled

Kungsleden är världens bästa vandringsled enligt äventyrsjournalisten Peter Potterfield.

Tidskriften National Geographics gav Potterfield uppdraget att lista de bästa vandringslederna i världen. Han vandrade därför 2000 mil på sex kontinenter innan han kunde sammanställa en 15-i-topp-lista där Kungsleden är nummer ett.

Potterfield menar särskilt att sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta är en av Europas sista, stora vildmarker.
Med på topplistan finns, bland andra, Grand Canyon och Yosemitepassagen i USA, Månbergen i Uganda och Grindewald i Schweiz.   

Stugor efter hela leden

Du kan vandra eller åka skidor längs Kungsleden mellan Abisko och Hemavan. Sträckan är drygt 400 kilometer lång och leden är fullt utbyggd med stugor mellan Abisko och Kvikkjokk och Ammarnäs och Hemavan. Stugornas öppettider kan variera. Vintersäsongen är vanligen från slutet av februari till slutet av april eller början av maj.
    Sommarsäsongen börjar i slutet av juni och pågår till mitten eller slutet av september och under denna tid finns det stugvärdar vid nästan alla stugplatser. Vid alla stugplatser finns det alltid ett mindre utrymme som är öppet även utanför säsong.    

Vandra i midsommartid

Att vandra Kungsleden behöver inte vara en vandring med tung packning och långa etapper. Det finns mat att köpa i de flesta stugor under den tid de är bemannade och med god planering kan du vandra/åka skidor. Avståndet mellan stugorna varierar och är vanligen 12-15 km - en lagom dagsetapp.
    För en vintertur längs Kungsleden är april och en bit in i maj den bästa tiden. Vid midsommar brukar den mesta snön ha smält bort och det går bra att vandra Kungsleden.

Mer information

Relaterade artiklar