Närkontakt med samisk kultur i Vilhelmina

Kunskap om samisk kultur sprids från Vilhelmina.

Sameslöjd, vävar, målningar, jojk, museum och guidningar. Paret Sven-Åke och Doris Risfjell sprider kunskap om den samiska kulturen på många olika sätt.

Basen är butiken och galleriet Risfjells Sameslöjd i Vilhelmina, som varje år har besökare från hela världen.
- Vi drivs av en stark passion, berättar Doris Risfjell.

Det första som möter besökaren hos Risfjells Sameslöjd är en 2,5 meter hög samekniv, förmodligen världens största.
- Jo, den brukar göra intryck, skrattar Sven-­Åke, som varit heltidsslöjdare i över 30 år.

I butiken finns mängder av Sven-Åkes slöjd, som både förvaltar och utvecklar den sydsamiska traditionen, och Doris vävar, skinnarbeten och tavlor. Besökaren kan också köpa souvenirer och renskinn, och i museet/galleriet se samiska bruksföremål som ackja, pilbåge och trumma.


- Det finns en stor okunskap i Sverige om samernas del i den norrländska historien, men många är väldigt intresserade av att få veta mer. Det gäller även internationellt, säger Doris.

Guidade sameturer

Men paret Risfjell har också en hel del verk­samhet utanför butiken, bland annat i sitt speciella hem; en sexkantig kornlada i Malgonäs, två mil utanför Vilhelmina.

- Vi brukar ta emot grupper hemma, då skräddarsyr vi programmet efter deras önskemål, berättar Doris. Vi har tio mils utsikt från vårt hus, så det är en inspirerande miljö. 
Paret är även guider i Vilhelminas kulturlandskap och är inte sällan ute på turné - både i Sverige och utomlands - och föreläser om samiskt liv och leverne.

Trummor till museum i USA

Doris och Sven-Åke blir ofta inbjudna till olika tillställningar för att berätta om samisk kultur, exempelvis har de varit i Frankrike, Färöarna och Island.


- På sådana evenemang är vi ju ambassadörer för vår egen samiska kultur, menar Sven-Åke.
Det internationella inslagen är frekventa även när det gäller besök i butiken och de beställningar som paret får på sina verk.


- Butiken ligger ju precis vid E45 så det är många som passerar förbi här, berättar Doris. Vi har haft besökare från till exempel Australien, England och USA. Och Sven-Åke får lite nu och då utländska beställningar. Nyligen gjorde han två samiska trummor till ett musikmuseum i Wisconsin i USA.

Vilka är era smultronställen under sommaren i Lappland?

- Kultsjödalen, med den samiska mötesplatsen Fatmomakke, är vacker och ett bra område att vandra i. Vojmådalen, som bjuder på mer dramatisk fjällterräng, är också en pärla, med fina samiska kulturområden. Sagatun har en ofantlig utsikt i alla väderstreck och spännande lågfjällsnatur. I Åsele är hembygdsområdet och isälvsdalgången stockholmsgata värda ett besök. Hällmålningarna i Lomsjöområdet på väg till Dorotea är sevärda och i Dorotea rekommenderar vi hembygdsområdet Kullerbacken, skulpturen Nattvarden och millesstatyn i kyrkan. Borgafjäll har god mat och vacker natur. Hela Tärna har sagolik natur och i kulturreservatet Atoklimpen kan man se hur renskötande samer använt landskapet från förhistorisk tid fram till idag.

Relaterade artiklar