Närproducerat i unik saluhall

Fisk, bär, ost, kött och hembakt. Sortimentet varierar med årstiden och i stort sett allt är lokalproducerat.

En öppen marknadsplats fast inomhus; en saluhall. I Sverige finns de framförallt i södern, men Burträsk Saluhall är ett lysande undantag i norr. 

Vasabrogatan 3 i Burträsk. Det är torsdag. Klockan är strax efter 10. På farstubron till saluhallen står Sture. Han har stämt av lagersaldot på sina varor.
- Nu är det fullt i diskarna igen, ler han.
Sture jagar, röker och säljer köttprodukter.
- Det blir en hel del rökt sidfläsk, skrattar han.
Sture är också en av initiativtagarna till Burträsk saluhall. Den som öppnade våren 2014 och erbjuder produkter som bottnar i bygden. En annan är Karin. Hon har egen lammproduktion och är veterinär med mottagning en trappa ner, sett från saluhallen.
- Egentligen, menar Karin, öppnade vi i februari 2014. Under vintermarknaden. Det var nästan kaosartat. Vi hade lånat ihop inventarier, det var massor med människor i lokalen och i stort sett alla varor tog slut på en gång. Men vi lärde oss en hel del. 

Unik i norr

Saluhallar är lite som en öppen marknadsplats, fast inomhus. Utbudet är ofta välsorterat med fokus på livsmedel. I Sverige finns saluhallar framför allt söder om Gävle. Stockholm har ett par, jättar som Östermalmshallen och Hötorgshallen. I norr är det betydligt glesare mellan dem. Men det är inte bara butiksyta och det geografiska läget som gör saluhallen i Burträsk annorlunda.
- Vi driver det här som en ekonomisk förening, berättar Karin. Ursprungligen var vi sex medlemmar. Idag är vi tolv som lär av varandra och turas om att stå i butiken. Just det där med att turas om att bemanna butiken är en stor vinst för medlemmarna. Det betyder att jag alltid kan ha mina produkter till försäljningen men behöver bara finnas på plats var tolfte dag, tillägger hon.

Lokalproducerat

Fisk, bär, ost, kött och hembakt. Sortimentet varierar med årstiden. I stort sett allt är lokalproducerat. Kryddorna är förstås undantagna. Och teet. Glassen är från Glassbonden i Vännäs och surströmmingen kommer från Täfteå.
- Minst 90 procent av våra varor kommer från trakten. För oss är det viktigt att både råvaror och förädlingsprocess bottnar i närområdet. Ju närmare desto bättre.
Därför är trattkantarellerna plockade i Burträsksskogarna, barkbrödet bakat i Kåsböle och den rökta skinkan en produkt från Järvtjärns utegriser.
- Vi har både rund- och mandelpotatis från Nymyran, men vi hade gärna haft ett lite större sortiment vad gäller grönsaker. 

Besöksmål

Ytterdörren öppnas. Gertrud kommer in med famnen full. Gertrud säljer hembakt. Mandelkubb och rulltårtor. Bland annat. Och så förstås Blisterlidens sprättägg. Idag är det hennes tur att stå i butiken.
- Vanligtvis håller vi öppet torsdagar och fredagar mellan 10 och 18. Lördagar är det 10-14 som gäller, säger Gertrud. Allt fler kunder börjar hitta till saluhallen. Även "utomsockens" och framför allt under semestertider.
- Vi märker att intresset för bra råvaror och lokalproducerat hela tiden växer, säger Karin.
- Saluhallen har blivit som ett utflyktsmål för många, berättar Gertrund. Därför passar vi på att förlänga öppettiderna rätt rejäl under sommaren.

Minimala transporter

På en handskriven skylt utanför butiken står det: Uppfödd och slaktad i Åbyn. Det handlar om en transportsträcka under fem kilometer mellan här och där. Om något så understryker det småskaligheten, överskådliga produktionsled och inte minst, att djurhållningen står i centrum.
- Vi vet varifrån våra produkter kommer och att de håller hög kvalitet. Vi konkurrerar vi inte med prissättning men faktum är att exempelvis köttfärsen här inte är mycket dyrare än den du hittar i kyldisken på en vanlig livsmedelsbutik. Givetvis finns också Västerbottensost i sortimentet. Konstigt vore väl annars. Saluhallen ligger nämligen bara ett stenkast från Burträsk Mejeri, där den mytomspunna osten tillverkas.

 

Mer information

Relaterade artiklar