Naturupplevelser utöver det vanliga

Västerbotten bjuder på magisk natur och historiska platser.

Stora Fjäderägg är historisk mark och ett av många spännande och intressanta besöksmål som bjuder på extraordinära naturupplevelser i Västerbotten. Det är bara att välja. Vi tar er med till några av dessa. 

Stora Fjäderägg var centrum för fiskets och säljaktens folk på fiskegrunden. Här möttes under medeltiden fiskelag från Västerbotten och Österbotten, Gävlefiskare och fiskarlappar i kamp om glänsande strömmingsskördar runt Fjäderägg, på Storgrundet och på Mikkelsgrundet. Hyddbottnar, labyrinter, kompassrosor, gistvallar, fiskestugor och grunden efter ett fiskarkapell vittnar om en vital och särpräglad jakt- och fiskekultur.

Fyren på Stora Fjäderägg uppfördes 1851 och i dag kan besökarna stanna en natt eller två i vandrarhemmet i öns fyrvaktarlänga. Här kan man uppleva Bottenvikens ljusa sommarnätter, fantisera om livet på fyrplatsen i en gången tid, utforska öns sevärdheter och, på sensommaren, ta del av verksamheten vid fågelstationen i fyrmästarbostaden.
Varför inte börja hela äventyret kan med en seglingsresa ut med gaffelriggaren Holmöslupen?
   

Stora Fjäderägg är dock bara ett av många, många utflyktsmål att upptäcka i Västerbotten. Här följer några andra spännande platser att besöka: 

Umeälvens delta. Ett älvdelta för den som är intresserad av fågel och deltaprocesser. Bästa tiden för ett besök är under maj månad eller i slutet av augusti eller i början av september. För den som vill skåda fågel är Tuvan och Bergön bra tips. Där finns bland annat fikaplatser, parkeringar med mera. Bergön är handikappanpassat.

Strömbäck-Kont. En kustpärla med badmöjligheter. Ett underbart ställe med klippor och det är lätt att ta sig runt med både barnvagn och rullstol. Området bjuder på en blandning av naturlig kust och gammal skog. Jättecharmigt!

Holmöarna. Till Holmön tar man sig med färja. Sedan rekommenderar vi att man åker ut till Stora Fjäderägg. I så fall tar man kontakt med Holmöns båtmuseum som kan ge skjuts ut till ön med båt. Där finns ett enkelt vandrarhem - fint och charmigt! Om man inte vill lämna stora Holmnön finns fina vandringsleder där också.

Skellefteå

Bjuröklubb. Ett jättefint kustreservat. Det liknar Höga kusten med höga klippor och klapperstensfält. Här finns ett vandrarhem och ett sommarkafé som har öppet varje dag. Handikappanpassat.

Nordmaling

Torsmyran. Ligger intill E4 och är lättillgängligt, även för rullstolsburna. Det är spångat ut på ett stort, orört myrområde till en plats där man skåda fågel. Där finns också fikabord och toaletter.

Lycksele

Alsberget. Alsberget är ett 1 200 hektar stort urskogsområde. Här kan man ströva fritt och uppleva riktigt gammal urskog - och fascinerande vildmark.

Arasjö. Arasjö är det största naturreservatet i länet öster om de fjällnära skogarna. Reservatet består av gammal urskog och är ett riktigt vildmarksområde.


Vindeln 

Mårdseleforsen. Ligger intill väg 363 som går till Sorsele. Ett jättefint forsområde där vi byggt hängbroar och fikaplatser. Här finns ett fyrtiotal mindre öar som man kan vandra mellan tack vare hängbroarna. Här finns också ett sommarkafé som har matservering. Mårdselforsen är ett oerhört populärt naturreservat med naturlig vildfors blandat med gammal skog. Häftigt!

Åsele 

Björnlandet nationalpark. Ett riktigt tallurskogsområde som präglats av skogsbränder. Här finns utmärkta vandringsleder att gå, samt områden där man kan röra sig fritt. I Björnlandets nationalpark kan man uppleva riktig vildmark och gammal tallskog.

Vilhelmina 

Marsfjällen. Ett jättefint fjällreservat med härliga naturskogar och fjällmiljöer. Vi rekommenderar att man åker till Saxnäs, då har man ett bra boende och kan gå på vandringsturer. I Marsfjällen finns möjligheter till både fiske och jakt.

Sorsele 

Vindelfjällen. Ett av Europas största skyddade område. Vi rekommenderar att man går Kungsleden mellan Ammarnäs och Hemavan. Där finns öppna stugor med stugvärdar och kiosk där man kan handla efter vägen. Man ska också besöka Naturum i både Hemavan och Ammarnäs, där hittar man ytterligare information om vandringsleder. Vindelfjällen är ett oerhört stort och fint område som täcker alla typer av skog och natur.

 

Relaterade artiklar