Norrskenet förgyller

Himlafenomenet Aurora Borealis, även kallar norrsken. När gudar möts på himlavalvet.

Det var Galileo Galilei som gav norrskenet det latinska namnet Aurora Borealis. En minst sagt passande beskrivning på fenomenet som lockar och fascinerar.

På resa genom inlandet, på väg hem från ett möte i Arvidsjaur, måste jag stanna till. Vid Svergoträsk, utanför Sorsele lyser himlen grön som neon. När jag kliver ur bilen möter mig en frisk känsla av kyla. Jag står stilla och lyssnar. Det är som om norrskenet sprakar. Ibland säger vi ju att vi kan höra norrskenet, men det gör vi nog ändå inte. Kylan knäpper i träden, i isen och marken.
    Det är snarare kylan som låter än himlafenomenet jag ser på. Eller så är det bara min egen lust, min egen fantasi, att något så vackert ändå måste "spraka". Det finns inte ett annat ljus, inte en annan bil, hus eller tv-mast så långt ögat når. Det finns inget som stör den färgsprakande stjärnhimlen. Det är bara jag och naturen, mitt i skogen, som får chansen att njuta av skådespelet från två mytologiska gudar, Aurora och Borea. Där jag står är himlen en jättelik filmduk och tystnaden en dånande orkester.

Goda prognoser

Prognoserna för norrsken har varit goda de senaste åren. Så att jag möter ett sparkande norrsken här vid Svergoträsk är förstås ingen överraskning. Redan i augusti såg jägare och fiskare, men även andra som gillar vara ute i skog och mark, norrsken så gott som varje kväll. Sedan har aktiviteten varit i gång.
    När jag själv gått ut med hunden, promenerat längs Vindelälven i Sorsele, på sista kvällspromenaden, har det gnistrat. Men det som gör att jag stannar denna kväll är kanske mer det faktum att också årets första snö lagt sig och i det vita förstärks ljusintrycket. Dessutom är det naturligtvis så att ett norrsken aldrig blir så mäktigt som när det inte finns andra ljusfenomen på himlen.

"Du skall vara noga med vad du önskar"

Aurora är förresten den romerska gudinnan för gryning. Hennes syskon är Sol och Luna, solen och månen. Men hos grekerna är Aurora också modern till Anemoi, till vindarna. Aurora blev kär i den dödlige Tithonus. När han åldrades sörjde Aurora och bad därför Jupiter om att skänka Tithonus evigt liv. Auroras önskan uppfylldes, men hon hade glömt att önska att han skulle förbli för evigt ung. Så istället blev Auroras stora kärlek en gammal gubbe, med evigt liv. Aurora löste problemet genom att göra om Tithonus till en gräshoppa. Du skall vara noga med vad du önskar.

Guden Borea var svår att tämja

Borealis har sitt ursprung i ordet Borea, det grekiska ordet för nordanvinden. Guden Borea var ingen enkel sak att tämja, ofta associerad med vilda hästar, otämjd med ett fasansfullt temperament. Ja, kort sagt den självklara budbäraren av en kall nordanvind. Borea var förälskad i Orithyia. Kärleken var inte besvarad, men det brydde sig inte Borea om. I sin ilska förde han bort Orithyia, som fick ge honom två söner. På något sätt kan man väl säga att Gallileo fick till det när han döpte detta vackra skådespel efter dessa två gudar. Ljus och otämjd styrka.

Partiklar från solstormar

Själva den verkliga uppkomsten av norrsken är inte alldeles enkelt att förklara. Men kort sagt handlar det om att partiklar, från solstormar, dras in med jordens magnetosfär. När dessa partiklar senare når atmosfären kolliderar de med atomer och molekyler som "laddas", eller åtminstone får en förändrad energi. Olika typer av atomer bildar olika ljus, det vanliga gulgröna som jag ser denna dag beror på att syreatomen påverkas på ungefär 100-140 kilometers höjd.

Ett naturligt skådespel

Det röda ljuset bildas också ur syreatomen, på kanske 200 kilometers höjd, medan violett och blått ljus kommer i en reaktion med kvävejonen. Efter ett tag blir kylan påtaglig. Ljuset är fortfarande lika starkt när jag hoppar in i bilen och åker mot hemmet, men det går liksom inte sluta tänka på norrskenet. För trots att jag ser det nästan dagligen här hemma, ja dagligen när det är klart, är det ändå fascinerande att se i full kraft en kväll som denna. Och därför, när tårna börjat tina i bilen, kör jag en sväng till. Stannar och njuter av ännu en stunds naturligt skådespel. Av mötet mellan Aurora och Borea. 

Mer om var och när du kan se norrsken: aurora-service.eu/aurora-forecast/  som uppdaterar solaktiviteter och ger prognoser för norrsken. 

Sorsele kommun passar utmärkt om du, ostört, vill se norrsken. Lite människor, mycket natur och bra boende. Någonstans mellan fjäll och skog är det också troligt att det är molnfritt, från  Wäckerlins i Gargnäs, via Sorsele River Hotel och Pensionat Holmen i byn till Ammarnäsgården i väster.

 Text: Håkan Stenlund

Relaterade artiklar