Oupptäckta pärlor i södra Lappland

Borgafjäll, Kittelfjäll och Klimpfjäll i södra Lappland är oupptäckta pärlor för många vinterturister.

Borgafjäll, Kittelfjäll och Klimpfjäll i södra Lappland är oupptäckta pärlor för många vinterturister. De tre närliggande dalgångarna har olika karaktär och passar därför allt från småbarnsfamiljer, turåkare och snowboardentusiaster till de mest våghalsiga offpistfantomerna.

Det natursköna området är långt ifrån överexploaterat och erbjuder förutom bra skidåkning även möjlighet till en rad andra vinteraktiviteter, kulinariska upplevelser och unik arkitektur.

Borgafjäll är byn som är helt befriad från jäkt och stress. Här kan man verkligen slappna av och ägna sig åt vinteraktiviteter i lugn och ro. Skid- och snowboardåkningen är av hög klass och liftköerna korta. Förutom liftsystemet med allt från svarta nedfarter till barnbackar finns tillgång till offpiståkning dit man tar sig med helikopter. Klöverfjället är ett av Sveriges bästa offpistfjäll, här finns allt från stora öppna ytor till kamåkning och fina dropps. Borgahällan erbjuder den mest extrema åkningen. Därifrån åker man nerför en brant ravin på sidan om ett 400 meter högt stup. I Borgafjäll kan du även prova på Catskiing där du färdas till orrörda sluttningar i en snövessla.

För den som vill ägna sig åt annat än skidor är skoter, hundspann och renrajd populära aktiviteter. I det rofyllda Borga Spa med utsikt över Borgahällen där du kan återhämta dig efter en aktiv dag. Här finns också chansen att uppleva Lapplands kök när det är som bäst. Både Hotell Borgafjäll och Borgagården lockar med menyer där man tar tillvara traktens råvaror. Hotell Borgafjäll är dessutom, med dess silhuett som en avbild av Klöverfjället, värt ett besök enbart för arkitekturen (hotellet är ritat av den berömda svenske arkitekten Ralph Erskine).

OS-snowboard i Klimpfjäll

Kultsjödalen med Saxnäs och Klimpfjäll är i mångas ögon Sveriges vackraste fjälldal. Från öppningsscenen vid Saxnäs infart till avslutningen på högfjällsplatån Stekenjokk bjuds besökarna på storslagna vyer.

Klimpfjäll har länge satsat hårt på snowboard och härifrån kommer också OS-åkarna Markus och Janet Jonsson. Deras hemmabackar tillfredsställer alla smakriktningar, vare sig man söker svarta pister eller snällare backar. Här finns hopp, velodromer och belyst halfpipe med OS-mått. Klimpfjällsliftarna har totalt 12 km nedfarter i 13 pister med puckelpist och snowboardfun. För skoterentusiasterna finns fina leder att upptäcka och flera friområden med möjlighet till skoterklättring, hopp och andra utmaningar för den äventyrslystne. Bra boende med snälla priser finns på Klimpfjälls Högfjällshotell och Klimpfjällsgården.

Skidåkning när sommaren kommit i söder

Saxnäsområdet är känt för sin snösäkerhet och har ett väl utbyggt spårsystem för längdåkning. Den tidiga snön gör området populärt för försäsongsträning. Såväl längd som turåkaren har fina möjligheter till åkning från månadsskiftet oktober-november fram till midsommar. När vårsolen börjar tära för mycket på snön i den mer låglänta terrängen återstår fortfarande många dagars åkning på högfjällsplatån Stekenjokk där skidföret ofta håller i sig fram till mitten på juni! I området finns även Saxnäsgården - en av den svenska fjällvärldens mest kompletta anläggningar med restaurang, SPA, gym, pool, gymnastikhall, butik och aktiviteter.

Kittelfjäll - för offpistfantasterna

Hotell Kittelfjäll byggdes av skidåkare för skidåkare 1954 och det är i den andan hotellet och de övriga anläggningarna drivs. Områdets karaktär med naturliga bäckraviner fyllda med pudersnö som löper ned för fjället har nått ett rykte långt utanför Sveriges gränser bland offpiståkare och andra skidfantaster. Kittelfjäll räknas i dag som ett av landets absolut bästa offpistområden. Fjällets karaktär gör åkningen varierad och utmanande. Närheten till orörda åk på topparna i området lockar till heliski och toppturer. Helikoptrar med erfarna guider tar besökarna med till destinationer som Borkafjäll, Marsfjället och Risfjäll där man garanterat får en oförglömlig upplevelse med storslagen kalfjällsåkning och puderfyllda bäckraviner.

Relaterade artiklar