På cykel genom Västerbotten

Under vår, sommar och höst är det kontrastrika Västerbotten en utmärkt plats för cykelturer.

I Västerbotten gillar vi natur, friluftsliv och träning.
Alla dessa upplevelser kombineras på en mountainbike eller landsvägscykel. De ger god motion och samtidigt möjlighet att färdas längre sträckor och se ännu mer av allt som finns att upptäcka.
Det finns leder för alla typer av smak och intresse – stillsamma turer leder längs hav och vattendrag, vackra fjälleder eller snabba downhill-banor.

Cykelintresset växer i hela landet och inte minst i aktiva Västerbotten.
Allt fler vuxna återupptäcker magin med att sitta på en cykel – det vi kände så starkt när vi var barn. Kanske beror det på att cykeln är ett oerhört effektiv sätt att ta sig fram, så gott som ljudlöst, eller kanske beror det på närheten till omgivningarna och naturen som man får på sadeln. En utmärkt motionsform är det hur som helst och skonsam mot lederna, särskilt om man jämför med den också så populära löpningen.

Under vår, sommar och höst är det kontrastrika Västerbotten en utmärkt plats för cykelturer. Här finns alla typer av utmaningar och upplevelser. Du kan pröva på skogsvägar och leder oavsett om du har en egen cykel för ändamålet eller inte. Det går utmärkt att hyra all utrustning på plats på flera destinationer – så att du slipper krångla med egen cykel.
Och givetvis finns det även säkerhetsutrustning att hyra, med ryggskydd, knäskydd, armbågsskydd och hjälm – så att alla kan njuta av upplevelserna på dagen och må bra även på kvällen.

Det finns dock saker att tänka på – för att den där turen ska bli lika härlig som vi föreställer oss den.
Här kommer därför fem tips för en lyckad cykeltur:

1) Förutom säkerhetsutrustning som hjälm och handskar blir cyklingen mer njutbar om du ger dig själv rätt förutsättningar. Ett par riktiga cykelbyxor ger komfort både under och efter turen. PS! Inga underkläder under byxorna!


2) Glasögon är bra att tänka på. Inte bara om det är soligt. Små flugor och knott är mer regel än undantag i Västerbotten – dessa är bra att ha ett ”visir” emot.


3) För det första: sadeln ska vara vågrätt, inte luta vare sig framåt eller bakåt. Justera sen sadelhöjden så att hälen precis nuddar trampans översida med rakt ben.


4) Få saker kan förta glädjen av en cykeltur som lågt tryck i däcken. Se till att däcken är pumpade! Rättesnöre, pumpa tills det är svårt att med tummen trycka in däcket. Och, pumpa gärna med handpump, då har man bättre kontroll jämfört med en högtryckspump.


5) Rätt rutt och distans. Cykelturer ska vara sköna i början. Välj inte en för tuff slinga första gången och se till att ha en ryggsäck med lite proviant – antingen för att bara fylla på med energi och vatten, eller en mer rejäl matsäck för ett planerat stopp halvvägs med mackor och dryck. Och glöm inte att meddela någon er rutt, och ta med en laddad telefon.

Följer du dessa enkla tips har goda förutsättningar för att möta Västerbottens alla olika landskap och vyer, och komma närmare än du gör med bilen, och längre än om du går till fots.
Det enda du hör är vinden och ekrarnas sus.

Mer information

Relaterade artiklar