Power i skoterlederna

Fartfyllt och adrenalinpåslag, en vinter utan snö är skoterentusiasterna mardröm.

Blanda naturen med motorer, känn snön yra och suset i magen. Friheten av att kunna ta sig fram överallt i spännande terränger. När Fanny Nilsson svischar fram på sin rosamönstrade skoter är det inte bara snön som yr, utan även en hel massa power.

Sedan barnsben har Fanny suttit på skotern, ett intresse som fastnade. Idag är friåkning hennes favorit, eftersom man kan ta sig fram överallt; både på klippor, i berg och skog. Självfallet sitter hon inne med en hel del knep för att göra körningen så bra och säker som möjligt.

– Bra kondition är en fördel då man fort gör bort sig när man blir trött. Håll alltid ett finger på bromshandtaget och pumpgasa för att kunna reglera balansen lättare på skrå i terrängkörning.

“Har haft en egen skoter så länge jag kan minnas. Men har bytt upp mig med åren eftersom jag haft råd.”

För att hitta till den allra bästa åkningen, där pudersnö blandas med vild terräng, brukar Fanny och hennes gäng bege sig inåt landet. Oftast är det Hemavan, Saxnäs eller Blåsjön som gäller. Och däribland är Stora Blåsjön storfavoriten.

Queens of terrain – enbart för tjejer

Intresset för skoteråkning delar hon med mestadels killar, men nu är det dags att fler tjejer vågar hitta intresset. I februari håller Fanny i ett skotercamp i Tärnaby, enbart för tjejer. Queens of Terrain. Campet är fullbokat och Fanny har höga förväntningar på helgen.

Jag hoppas på att i första hand hitta fler tjejer som delar samma intresse så vi i framtiden kan hålla ihop och följas åt ut på skoterturer tillsammans! Jag vill även dela med mig av tips o trix och kunna visa att friåkning är mycket teknik o inte bara muskler.

För den som inte hann få sig en plats nu kommer campet tillbaka 2018. Under vintern kommer Fanny också finnas på plats på ett par andra skotercamps, just för att locka fler tjejer till sådana event som är till för både killar och tjejer.

Fannys bästa tips för nybörjare som är sugna på att börja med friåkning:
Alla är vi nybörjare någon gång! Våga köra fast, våga göra fel. Kör så ofta som möjligt och ge aldrig upp om det går dåligt från början. Ju mer tid man lägger ner desto mer lär man sig, även om man inte märker det själv ibland.

Visit Hemavan Tärnabys tips till skoteråkarna

Vi ser en stor ökning av skoterbesökare, både friåkare som Fanny och de som önskar åka på våra leder för att ta sig ut till fiskevatten eller bara njuta av vår fjällvärld. 
Att sprida information och att göra den lättillgänglig är viktigt – det ska vara lätt att göra rätt, berättar Sofi Marberg, VD Visit Hemavan Tärnaby
Till alla skoteråkare runt om i landet:
 – Håll er informerade om vad som gäller där du tänker åka. Visa respekt för både djur/ natur och de som lever och verkar på platsen. 
Bidra genom att köpa ledbevis och sprid ordet bland kompisarna att det är coolt att göra rätt.
Vi ses i vinter – Välkomna!

 

 

Mer information

Relaterade artiklar