Praliner i alla former

Handgjorda ekologiska praliner var från början en hobby som blev till allvar. Pralineriet i Vilhelmina har strykande åtgång på sina godsaker.

"På Pralineriet tillverkas praliner på ett hantverksmässigt vis av den franska chokladen Valrhona. Fyllningarna görs av naturliga, ekologiska ingredienser som grädde, nötter och honung från Vilhelminabin. På Pralineriet hittar du också god lakrits".

Så går det att läsa på nätet om Monica Elmqvist pralintillverkning i Vilhelmina. Och visst är det precis så det är. Bästa råvarorna i en ekologisk produkt tillverkad för hand. Och allt började under ett jullov för Monica som är lärare i grunden.  

Ekologiskt känns viktigt

- Jag hade funderat på hitta på någonting annat och jag hade funderat på choklad. Då såg jag en annons från en chokladskola i Nora och gick ett antal kurser där för att lära mig grunderna. Sedan kunde jag börja i tillfälliga lokaler, berättar Monica Elmqvist som efter en tid fick söka sig en annan lokal för sin tillverkning av pralinerna.

- Jag hittade en tom butikslokal i ett hus byggt på 40-50-talet centralt i Vilhelmina som hade ett litet kök. Inte hade jag tänkt ha någon butik men jag vet inte hur jag tänkte egentligen. Väl där så blev det butik också, skrattar hon.

Under hösten gick Monica från sitt lärarjobb för att syssla med Pralineriet på heltid för att hinna med att se till att fylla diskarna med de populära pralinerna. I butiken finns också fin choklad från olika håll i världen, the - och lakrits. Allt med ekologiska förtecken.

- Det är viktigt för mig, det ekologiska. Och det är fantastiskt roligt med all peppning från kunderna. Jag får också många tips den vägen. Jag har en ganska stadig, fast kundkrets.

Choklad gör nytta

Det hela började som en hobby men har vuxit ut till någonting helt annat. Från och med i november 2012 har Monica Elmqvist drivit butiken och tillverkningen "på allvar" - och hon har hela tiden nya tankar på utveckling.

- I början var det uteslutande mörk choklad med tanke på antioxidanternas nyttighet men i dag är det också mjölkchoklad och vit choklad som har nyttiga effekter på oss människor. Så jag försöker få kunderna att prova även dessa sorter. Ekologiskt handgjorda praliner från Vilhelmina känns fantastiskt roligt. Nu funderar jag på att börja göra handgjord glass på mjölk från fjällkor. Jag tror på den tanken.

 


Psst..! Videon går att förstora till helskärm.

Mer information

Relaterade artiklar