- Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite, uppmanar fjällräddaren Johan af Ekenstam. Får vi bara korrekt information har vi lättare att bedöma om vi måste rycka ut.
Fjällräddningen hjälper polisen att utföra räddningsinsatser i fjällvärlden. De totalt 400 fjällräddarna är fördelade på 30 enheter och de finns från Dalarna i söder till Treriksröset i norr. I Västerbotten har Fjällräddningen fem enheter, en i varje dalgång. Till varje enhet är drygt tio personer anslutna.
- Alla har egen skoter så att vi vintertid snabbt kan ta oss ut i terrängen. När ett larm kommer in till polisen via 112 går ett meddelande ut till alla fjällräddare och de som har möjlighet att ställa upp anmäler sig. Utifrån det bestäms sedan vilka som ska ge sig ut och vilka resurser som behövs, berättar fjällräddare Johan af Ekenstam som själv utgår ifrån Hemavan.
Specialutbildade av polisen
Alla fjällräddare är civila personer som utrustats och utbildats av polisen. De är också natur- och skotervana och bosatta i närheten av en enhet. Några är specialiserade på att arbeta vid branta stup och klippor eller i grottor och några har lavinhundar. Även polisen har egna hundar som används vid eftersök. När det behövs används civila helikoptrar men även ambulanshelikoptrar.
- Det är alltid bra att ringa om du känner dig osäker i en situation. Det viktiga är bara att du är tydlig och ärlig så att vi kan göra en korrekt bedömning av läget och bestämma om vi ska åka ut, förklarar Johan af Ekenstam.
- Bedömer vi att det går att ta sig hem på egen hand eller om det finns möjlighet att stanna och vila upp sig till senare eller nästa dag och sedan fortsätta på egen hand, så gör vi ingen utryckning. Det viktiga är att vi lägger resurserna på dem som verkligen är i nöd, avslutar han.
Räddare i nöden
Att vistas i fjällen är en härlig upplevelse, men ibland händer det att vandrare och andra som vistas här skadar sig eller råkar ut för ett problem de inte kan lösa själva. Då är det bra att Fjällräddningen finns.



Relaterade artiklar
-
Hitta guld i Västerbotten och fjällen
Kantareller brukar kallas skogens guld, och har för många en nästan magisk dragningskraft. För alla svamplockare är hösten därför den bästa årstiden – när kantarellsäsongen drar igång. Frisk luft,...
-
Det här får du inte missa längs Vildmarksvägen!
Vildmarksvägen är en av Sveriges högsta och mest spektakulära vägar, en sträcka på närmare 500 kilometer som sträcker sig mellan Jämtland och Svenska Lappland förbi fjällplatån Stekenjokk, mot Vilhelmina och tillbaka söderut igen. Den natursköna sträckan, en av få där du kan fjällvandra med bil, tar dig till vackra fjäll, björntäta områden, samisk kultur och sagolika vattenfall
-
10 måsten i ryggsäcken
Planeringen är a och o när du ska ge dig ut på vandring. Här följer tips på bra saker att packa ner inför din nästa tur.
-
Dags att packa ryggsäcken och bege dig ut på vandring
Att vandra är rätt okomplicerat. Steg ett. Välj en vandringsled. Steg två. Ge dig av. Steg tre. Njut!
-
Fjällhästen tar vara på sina gästers åsikter
Vinter eller sommar, oavsett årstid blir Ammarnäs från hästryggen oförglömligt.