Arena Bjuröklubb - Säregen natur och fascinerande historia

Naturreservatet Bjuröklubb lockar 35 000 besökare varje år.

Fyren, som också kallas den gamla damen, är en given attraktion. Men här finns också säregen havsnatur och spännande sjöhistoria.

- Den som besöker Bjuröklubb glömmer aldrig platsen. Natur och kulturvärdena är svårslagna, säger Staffan Markström, ordförande i den ideella föreningen Arena Bjuröklubb.

En av dem som fångats av magnetismen i naturreservatet är storsäljande popstjärnan Laleh. Hon blev så tagen och inspirerad att hon skrev Bjuröklubb, en låt som sedan blivit en av hennes populäraste.

– Laleh har sagt i flera direktsändningar i radio och tv att alla borde få besöka Bjuröklubb, berättar Staffan Markström.

Apropå direktsändningar så är Bjuröklubb en klassiker i radions sjörapporter. Sedan 1924 nämns platsen fem gånger per dag i radion.

35 förlista fartyg

Det som tar besökarna med storm är en slagkraftig kombination av storslagen natur och fascinerande historia. Här finns allt från hällmarker och klapperstensstränder till stora sanddyner.

Och Staffan Markström, som också är guide på Bjuröklubb, kan berätta länge om allt dramatiskt och spännande som hände i området förr i tiden. Till exempel har 35 fartyg förlist i trakterna runt naturreservatet som är den ostligaste punkten i Bottenviken. 1916, mitt under brinnande världskrig, genomfördes 1 396 lotsuppdrag för att fartyg skulle nå sina destinationer och segla på rätt sida av den svenska territorialgränsen. Här finns även lämningar från bronsåldern och spår efter ett kapell från 1200 talet.


– Bjuröklubb fick också besök av Sveriges siste katolske biskop, Olaus Magnus, 1519, berättar Staffan Markström. Hans loggbok med teckningar finns kvar och beskriver en omfattande verksamhet på Bjuröklubb redan vid den tiden.

Sveriges besöksvänligaste fyr

Ett besök på den krönta klippan där fyren står med sina 52 meters lyshöjd över havet ger en magnifik utsikt över Bottenviken. Klippan är sedan några år tillbaka tillgänglig för alla. Detta via en 255 meter lång ramp som Arena Bjuröklubb byggde med stöd av Skellefteå kommun och i samarbete med länsstyrelsen.

– Rampen är ett stort lyft, säger Staffan Markström. Den ger möjlighet för alla att uppleva dramatiken, skönheten och utsikten. Vi har utsetts till Sveriges besöksvänligaste fyrplats av svenska Fyrsällskapet.


Fyren, som uppfördes 1859, är i originalskick och fortfarande i drift. Lotsutkiken i fyrbyggnaden är renoverad och möblerad till ett "lysande fyrstjärnigt" boende och kan hyras året om för arrangemang, högtider och övernattning.

– De boende upplever en naturskön stämning oavsett årstid. Fyren och dess trolska ljus skapar ödmjuk eftertanke när mörkret faller, säger Staffan Markström.
Under sommaren driver Arena Bjuröklubb Café Fyren i den gamla fyrvaktarbostaden.


Vilka är våra favoritresmål i Skellefteå och Norsjöområdet är, förutom Bjuröklubb? 
Världens längsta linbana; där kan man få uppleva tystnaden och stillheten, samtidigt som man åker med historien. Och fisket i Byskeälven är högklassigt, ett eldorado för sportfiskare!

Relaterade artiklar