Skidåkare vallfärdar till Västerbotten för det vita guldet

Bra snö och bra spår – den naturligaste saken i världen hos oss. Kom och upplev det du med.

”Antingen älskar du skidåkning – eller så har du fel.”
Det är inställningen i Västerbotten.

Längdskidåkning är en nationalsport i länet och har alltid varit. När längdskidåkningen fick ett uppsving igen hos svenskarna i början av 2000-talet var det här ingen nyhet för västerbottningarna.
Snö är ett naturligt underlag halva året och skidor blir därför ett lika naturligt sätt att ta sig fram.

Längdskidor är enligt många den ultimata motionsformen. Den tar dig ut och runt i naturen och bjuder där på en rejäl portion frisk luft. Intervallträning är också inbyggd i skidåkningen eftersom det går lätt utför och tungt uppför, och intervaller är ju det effektivaste sättet att öka syreupptagningen, det som på ren svenska brukar kallas kondition. Dessutom får alla muskelgrupper vara med och bidra under turen, vilket gör skidåkning till både styrketräning och konditionsträning på samma gång.
Effektivt och kul på samma gång med andra ord.

Västerbotten har fostrat många mästare på skidor – Arthur Häggblad, Assar Rönnlund, Toini Gustafsson och Per Elofsson är några. Men faktum är att de tre första vinnarna i det idag omåttligt populära Vasaloppet kom från Västerbotten. Först ut var Ernst Alm från IFK Norsjö 1922 som följdes av Oskar Lindberg, även han från Norsjö, och därefter John Lindgren från IFK Umeå.
Bra förutsättningar med många härliga anläggningar och spår – och dessutom mycket snö – är givetvis förklaringen till framgångarna.

De senaste vintrarna har dock varit tuffa för längdskidåkarna, eftersom de varit milda och snöfattiga. Särskilt frustrerande har det varit för många motionärer i landet som vill förbereda sig ordentligt inför den stora prövningen – Vasaloppet.
Därför vallfärdar skidsugna till Västerbotten för bra snö och bra spår – någonting som är den naturligaste saken i världen här, men inte någon självklarhet i de södra delarna av Sverige.
Från november på många platser och ända in i maj går det att åka längdskidor i Västerbotten, i härliga spår i vackra miljöer.
Längst säsong har förstås fjällvärlden, men bredden finns överallt. I princip alla samhällen erbjuder ett lokalt skidspår.

Inte minst Saxnäs är känt som en snösäker skidort och en mötesplats för otåliga skidåkare som vill komma igång tidigt på säsongen. Hit vallfärdar landslag, skidklubbar, personalföreningar och kompisgäng från tidigt i november.

 

Mer information

Relaterade artiklar