Spännande aktiviteter för små äventyrare

Västerbottens län är det perfekta resmålet för den aktiva familjen. Här finns äventyrsbanor, lättsmälta vandringsleder och skojiga lekland.

I Västerbotten behöver barnen aldrig ha tråkigt - inte ens om vädret är blött och ruggigt. En given inomhusfavorit är Leos Lekland, som finns i både Umeå och Skellefteå. Här kan barnen springa i gångar och tunnlar, åka rutschbanor, hoppa i hoppborg, studsmatta och bollhav, spela innebandy, basket och cykla.

Det finns också ett miniland för de minsta och klätterställningar i en gigantisk djungelmiljö. När det börjar kurra i magen finns både lunch- och fikaservering med barnvänliga menyer. För föräldrarna finns sköna stolar och soffor, tv, datorer och trådlöst bredband.

I Umeå finns också Jump. En gigantisk trampolinpark där barnen kan studsa, hoppa, snurra och leka i ett hav av skumkuddar och mycket mer.

Lärande lek

Den som vill satsa på kluriga äventyr på semestern ska besöka Boda Borg i Skellefteå. Där får hela familjen slå sina kloka huvuden ihop och avancera längs den suggestiva äventyrsbanan. Laget löser olika utmaningar på tid - allt från att klara av klätterväggar till att överlista fotoceller eller urskilja djurläten.

Att ta sig fram i Boda Borg är som att befinna sig inne i ett dataspel - fast på riktigt.

Om familjen vill kombinera fascinerande kulturhistoria med äventyrsbanor och lek är skärgårdsidyllen Norrbyskär, fyra mil söder om Umeå, ett utmärkt val. På 1800-talet fanns här en av Europas största sågverksanläggningar, men i dag är ön en turistmagnet. På Norrbyskärs museum blandas öns historia med konst, hantverk och västerbottnisk mattradition. På ön finns även äventyrsaktiviteter samt "Lilla Norrbyskär", där barn och ungdomar får uppleva öns historia på ett roligt och lekfullt sätt. Färjan till Norrbyskär kör flera turer varje dag under sommaren.

Umeå Energicentrum i Klabböle, 8 kilometer väster om city, är också en oas för familjen. Där väntar ett kraftverksmuseum, en jättefin experimentverkstad för barn och stora picknickytor. Vackert beläget vid Umeälven.

Äventyr i naturen

Västerbotten bjuder även på härliga äventyr i naturen. Här står vandring, fiske och paddla kanot på schemat - för hela familjen! För de lite större barnen finns många fartfyllda aktiviteter som  att köra gokart på någon av länets gokartbanor eller cykla nedför berget i Hemavan. En rolig och fartfylld aktivitet för både vuxna och barn.

När det gäller fjällvandring är även den flacka Drottningleden mellan Laisaliden och Hemavan lämplig för barn, liksom Stekenjokkplatån i Kultsjödalen. Även vid kusten finns leder som är anpassade för mindre vandrare. Till exempel Kyrkstigen, mellan Skellefteå och Burträsk, och mineralleden, där ni kan avsluta promenaden med ett spännande besök i Vildmarksgruvan i Varuträsk.

 

Relaterade artiklar