Stiftsgården lever sin historia

På Stiftsgården i Skellefteå är det mötet och måltiden som gäller.

Människor som möts och äter och dricker gott tillsammans. Den tidigare prästgården har en historia och tradition som känslosamt förs vidare.

Den anrika prästgården vars huvudbyggnad härstammar från 1802 är i dag en fullt modern konferensanläggning där historiens vingslag tillåts fortsätta slå med oförminskad kraft. Tvärtom är just byggnadernas tradition och historia centrala för Stiftsgårdens verksamhet.

Här har genom århundraden människor mötts och speciella minnen delats. Och i dag är det fortsatt möten mellan människor som är en viktig väsentlighet. Det ska handla om personliga möten, om viktiga möten, om verkliga möten.

Då behövs tid. Tid för reflektion, eftertanke och stillhet vilket i sin tur skapar kreativitet. Stiftsgården erbjuder en unik miljö och är öppen för alla som vill ta del av vad gården kan erbjuda.

Och Stiftsgården har verkligen också en lång rad lockande och intressanta erbjudanden. Inte minst på menyn. Här värnas det lokala och genuina, närproducerade och naturliga. Säsongens bästa råvaror står alltid på borden och allt bröd och alla bakverk bakas på plats.

Pehrkällaren erbjuder en unik miljö

Pehrkällaren är det senaste inslaget av unika mötesplatser på Stiftsgården. Pehrkällaren ligger i den äldsta delen av konferensanläggningen, i en källare från 1600-talet med välvt tak av handlagt tegel. Här kan 20 gäster avnjuta en middag eller delta i en vinprovning i en
historisk, mystisk och stämningsfull atmosfär.

Pehrkällaren är uppkallad efter kyrkoherde Pehr Högström (1714-1784) som inte enbart var kyrkoherde utan också ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien och genuint intresserad av växtodling. Det första äpplet i Norrland plockades också just på Stiftsgården. 

Stiftsgården i Skellefteå bjuder på en unik, historisk miljö.

I närområdet finns också möjligheter till spännande aktiviteter för besökaren:

  • Bowling.
  • Boda Borg lekland.
  • Golf.
  • Teater eller musik på Nordanåområdet
  • Guidad visning av Kyrkstaden.
  • Skellefteå landsförsamlings kyrka.

Relaterade artiklar