Toppturer i fjällen

Med eller utan helikopter, toppturer på fjället blir allt mer populära.

Det var i början av 1990-talet som Johan af Ekenstam på egen hand började bestiga fjälltoppar för att sedan kasta sig utför orörd snö. Förutom i Hemavan/Tärnaby-området har han också gjort toppturer i Abisko, Riksgränsen och vid den norska kusten.

- Det är en stark frihetskänsla. Du är inte beroende av någon annan, det är bara du, naturen och vädret. Åkningen behöver inte ens vara jättebra för att du ska känna att turen är lyckad.

Med helikopter går det givetvis att nå fjälltoppar på ett smidigare sätt, men Johan af Ekenstam menar att kraven då ökar på att själva utförsåkningen ska vara tiptop.

- När du vandrar upp till topparna blir det ett lugnare tempo, fokus blir på naturupplevelsen, du varvar ner och kommer in i ett meditativt tillstånd.

Lätta toppar att nå

I Hemavan/Tärnaby är området kring Viterskalsstugan ett av de mest populära för toppturer. Där finns många toppar att välja mellan och alla är relativt lätta att nå.

- Det är pang på, inget krångel, säger Johan af Ekenstam. En av mina favoriter är 1522 meter höga Dålkoetjåhke, där är det nästan alltid lätt att hitta bra snö. De flesta topparna runt Kobåset är också bra.

Andra områden som Johan af Ekenstam gärna framhåller är Mortsfjället norr om Laisaliden, med flackare fjäll och enklare vägval, och Ryfjället söder om Tärnaby.

- Ryfjället är riktigt bra när snön är fin, fast det fjället är väldigt utsatt för väder och vind, vilket gör att snön inte alltid är som man vill ha den.

Klöverfjället en favorit

Magnus Nilsson, som driver aktivitetsföretaget 69 Grader Nord, rekommenderar Klöverfjällstoppen för de som besöker Borgafjäll och är sugna på toppturer.

- Det är relativt lättillgängligt, har bra lutning, bra fallhöjd och erbjuder många alternativ. En fördel är också att man hela tiden ser toppen när man går mot den, det gör att bestigningen blir mindre ansträngande mentalt.

Klöverfjället tar runt tre timmar att nå om man marscherar på i hyfsad takt. Efter den strapatsen väntar skön åkning med cirka 650 fallhöjdsmeter innan det blir lite flackare.

- Den ökade populariteten för toppturer hänger nog samman med en allmän trend inom turismen, allt fler söker sig från det tillrättalagda till upplevelser som man kan påverka mer själv och som kräver lite mer ansträngning.

Enkelt ta sig till Kitteltoppen

Joel Bohman arbetar på skiduthyrningen på Hotell Kittelfjäll och tipsar om Kitteltoppen som en bra tur.

- Det tar bara en halvtimme att gå från liften, sedan kan du åka på både fram och baksidan av toppen och har massor av fin åkning att välja mellan. Det är väldigt mycket bra åkning sett till hur kort tid det tar att gå dit. Dessutom är utsikten fantastisk. Du kan se ut över bergsmassiven åt alla väderstreck där uppe.

Fina dagar när snöläget är bra brukar det också vara en hel del folk som besöker Kitteltoppen.

- Eftersom turen är så pass kort behöver du heller inte mycket proviant med dig, lite vatten och en chokladkaka klarar man sig med. Men lavinutrustningen måste givetvis med, det finns en del hängdrivor. 

Finns oftast säkra vägval

En stor fördel med Västerbottensfjällen när det gäller toppturer är att det är lätt att hitta stora, orörda ytor. Fjällen här är förhållandevis lite utnyttjade för toppturer - trots de fina förutsättningarna.

- Och så finns det oftast säkra vägval, det är inte så högalpint, säger Johan af Ekenstam.
Därmed inte sagt att toppturer är ofarliga. Det gäller att förbereda sig ordentligt och inte åka iväg på egen hand.

- Vi har incidenter i Hemavan/Tärnaby varje vinter, folk som utlöser laviner, både skid- och skoteråkare, berättar Johan af Ekenstam. Det är livsviktigt att ha rätt utrustning och att använda sunt förnuft.

Relaterade artiklar